Sirija: Žestoke borbe za Alepo i Raku, Rusi se vratili na ratište

Sirija: Žestoke borbe za Alepo i Raku, Rusi se vratili na ratište

Ruski vojni avioni uništili su objekte Islamske države za nelegalnu proizvodnju nafte kod mesta Taure u blizini Rake u Siriji, saopštio je ruski Centar za primirje u toj zemlji.

U sapštenju se ističe i da je sirijska vojska uz pomoć ustanika odbila napad pripadnika Fronta al-Nusra u blizini mesta Muhejim Handrat u provinciji Alepo.

Odvojeno, sirijska opozicija saopštava da su istočni delovi grada Alepo i istoimene pokrajine, koji su pod kontrolom opozicionih snaga, meta ruskih aviona .

Sve to bi mogao biti znak da se Rusija vratila na sirijsko ratište nakon, kako smatraju pojedini analitičari, taktičkog povlačenja.

“To je bio taktički potez. Rusija je manipulisala američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, nadajući se da će tako promeniti njihovu politiku, ali nije im baš uspelo. Alepo im je i dalje od velikog značaja, to je ono što moji izvori govore. Rusija ima vojne kapacitete da pomogne Assadovim snagama da potpuno očiste Alepo. A to bi bilo krvoproliće”, upozorava vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

Rusko ministarstvo odbrane je priznalo da su nedavno pojačani udari na položaje Fronta al-Nusra u pokrajinama Alepo i Idlib i upozorilo da će sukob samo eskalirati.

Moskva je optužila Washington da je odbio da se priključi borbi protiv, kako ga Rusija naziva, terorizma.

“Izjave Ministarstva odbrane pojedinci vide i kao znak da Rusija planira pojačati svoje vojne napore u Siriji. Proteklih nedelja uloga Moskve na terenu znatno je umanjena. Rusija je htela uveriti SAD da je ozbiljna kada je reč o prekidu neprijateljstava i nastavku političkih pregovora. Također, namera joj je bila da pošalje poruku Iranu da moraju biti napravljeni politički kompromisi”, izveštava iz Moskve reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

A ta poruka je bila jasna kada Rusija nije osigurala vazdušnu podršku sirijskoj Vladi i njezinim saveznicima u ofenzivi na Alepo početkom maja. Iran je izgubio veliki broj vojnika, a Vlada teritorije.

Situacija je sada drukčija. Rusija je više puta kritikovala SAD zbog odbijanja saradnje. Primirje je praktički propalo – a bez njega mirovni pregovori se ne mogu nastaviti.

“Rusija nema mnogo izbora. Ne sme sebi dozvoliti da izgubi Alepo. Time bi izgubila adut koji ima u rukama, a druge strane stekle bi prednost za pregovaračkim stolom i prisilile Rusiju da prihvati uslove nepovoljne za predsednika Assada”, kaže politički analitičar Sergej Strokan.

Dakle, pregovori se opet nastavljaju na ratištu…U Alepu, gradu koji je ključ rata i mira u Siriji.

Alepo, glavni grad istoimene provincije, bivša ekonomska prestonica Sirije, od 2012. godine je podeljen na dva dela. Istočni deo grada je pod kontrolom pobunjenika a zapadni deo u rukama režimskih snaga.

Drugi strateški važan grad Raka je kroz vekove bila trgovački centar u ovom delu Bliskog Istoka, a Islamska država je ovo mesto na severu Sirije proglasila za svoju “privremenu prestonicu”.

Izvor: Al Jazeere/Agencije

Previous EPS: Bez poskupljenja struje
Next Oprez pri prihvatanju sezonskog posla

You might also like

Geopolitika

Ambasador SAD u Beogradu: Američka politika na Balkanu se neće menjati

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da veruje da dolazak Donalda Trampa u Belu kuću neće značiti velike promene u odnosu prema Balkanu. On je istakao da se politika prema

Politika

Mediji: Vučić i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada

Srpski premijer Aleksandar Vučić, sudeći po sastavu nove Vlade, i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada, ocenjuje današnji moskovski list Komersant.

Geopolitika

Sirijska opozicija protiv parlamentarnih izbora u aprilu

Sirijski opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) smatra da su parlamentarni izbori u Siriji, koji bi trebalo da se održe 13. aprila, nelegitimni i da bi još jedna runda pregovora u