SAD više nije prva privreda sveta

SAD više nije prva privreda sveta

Kineski Hongkong preuzeo je titulu najkonkurentnije svetske ekonomije od Sjednjenih Američkih Država, stoji u izveštaju IMD Svetskog centra za konkurentnost.

Hongkong se, prema rang-listi objavljenoj na sajtu IMD-a, popeo s prošlogodišnjeg drugog na prvo mesto ove godine, Švajcarska je napredovala s četvrtog na drugo mesto, dok su SAD pale na poziciju broj tri. Singapur, Švedska, Danska, Irska, Holandija, Norveška i Kanada zaokružuju tim od 10 vodećih najkonkurentnijih zemalja u svetu.

Na listi, na kojoj je rangirana 61 država, nalaze se samo dve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, i to Slovenija, koja se popela s ranijeg 49. na 43. mesto, i Hrvatska, koja je ostala na začelju, na prošlogodišnjoj 58. poziciji.

Od zemalja iz regiona, Mađarska je kotirana na 46. mestu, Rumunija na 49. a Bugarska na 50. mestu. Zanimljivo je da je Rusija napredovala za jedno mesto na 44. poziciju, dok je Grčka pala za šest pozicija na 56. mesto.

Centar IMD za konkurentnost, istraživačka grupa unutar IMD poslovne škole, svake godine od 1989. objavljuje rang-listu, koja je široko priznata kao vodeća godišnja ocena konkurentnosti zemalja. Svako rangiranje se zasniva na analizi više od 340 kriterijuma koji su izvedeni iz četiri osnovna faktora: ekonomska uspešnosta, efikasnost vlade, poslovna učinkovitost i infrastruktura.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Šta za Srbiju znači početak pregovora sa Evroazijskom ekonomskom unijom
Next Gorivo uveče jeftinije do 7 dinara

You might also like

Makroekonomija

Nikola Dragašević: Postoje tri ključna faktora zbog kojih je dinar ojačao

Uzroci jačanja dinara prema evru su bolja makroekonomska situacija u Srbiji, veći priliv stranih direktnih investicija, bolji spoljnotrgovinski rezultati, odnosno manji deficit tekućeg računa i veći izvoz, kaže direktor sektora

Makroekonomija

MMF: Veće plate i penzije ni 2017. godine

Povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora, izjavio je šef Misije MMF-a za Srbiju James Ruff.

Makroekonomija

Snižen javni dug Srbije

Javni dug Srbije iznosio je na kraju aprila ove godine 24,25 milijardi evra, što je 71,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, prema najnovijim makroekonomskim pokazateljima Ministarstva finansija.