Postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU

Postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU

Na sastanku ambasadora zemlja članica EU u Briselu, kasno popodne postignuta je saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Hrvatska je, kako je i najavljivano, ovoga puta usaglasila svoj stav sa već postojećim stavom 27 zemalja članica i time otkolonila prepreku u nastavku procesa pridruživanja Srbije EU.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je rasprava na ambasadorskom sastanku po drugim tačakam dnevnom reda trajala duže nego što je bilo predviđeno, tako da je do konsenzusa povodom nastavka procesa ovaranja poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom došlo tek iza 18 časova.

Posle uspostavljanja saglasnosti o ispunjenosti kriterijuma za otvaranje poglavlja 23 očekuje se da Srbija bude pozvana da dostavi svoju pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24.

Nakon toga zemlje članice EU ponovo bi trebalo, na nivou radne grupe Saveta EU, da usaglase zajedničku poziciju EU za pregovore sa Srbijom u okviru poglavlja koja se odnose na vladavinu prava i ljudska prava.

U EU očekuje se da bi do formalnog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnimpregovorima Srbije trebalo da dođe do kraja juna.

Prvobitno je bilo planirano da se ova tačka nađe na dnevnom redu sastanka ambasadora zemalja članica oko 17 časova, ali je, kako navode diplomtski izvori u Briselu, došlo do duže rasprave oko prethodnih tema koje su danas bile na dnevnom redu.

Izvor:Tanjug
Previous Dinar bez promene prema evru, u četvrtak 123,02 dinara za jedan evro
Next Peter Garnry: Ekonomija evrozone u junu spremna za preokret

You might also like

Tema dana

Vučić sa NATO zvaničnicima u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u sedištu NATO u Briselu sa šefom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Svetske berze

Saudijska Arabija izabrala berzu za istorijsko listiranje državne naftne kompanije?

Nakon niza sastanaka sa berzama širom sveta, Saudijska Arabija je sklonija Zapadnim tržištima kapitala za listiranje akcija državnog naftnog giganta, prenose agencije.

Kompanije

Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije usvojio je danas u načelu Predlog zakona o upravljanju aerodromima kojima je predviđena mogućnost njihovog davanja u koncesiju u cilju obezbeđivanja