John Hardy: Rast dolara drugačije tretiran ovog puta

John Hardy: Rast dolara drugačije tretiran ovog puta

Kako je osmišljena retorika Feda, i kako se ponašaju tržišta u situaciji kada federalne rezerve nagoveštavaju dva do tri povećanja kamatnih stopa do kraja godine, piše u komentaru za Gdeinvestirati.com direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Bank John Hardy.

Ovo je kritična nedelja za testiranje snage nedavnog skoka američkog dolara, jer su komentari iz FED-a jasno dali do znanja da će se letnji rast kamatnih stopa dogoditi ili tokom FOMC sastanka u junu ili u julu.

Foto: Fed

Foto: Fed

Retorika FED-a, kada govore o mogućnosti dva ili čak tri povećanja kamatnih stopa ove godine, je jasno koordinisana i osmišljena da pomeri očekivanja tržišta o povećanju stopa ka gore. FED je ovo uradio zato što želi luksuz delovanja na stope bez nepotrebnog iznenađivanja tržišta sa agresivnijim stavom – računajući da je bolje pričati o potencijalnom rastu i onda povezati taj potencijal sa kvalitetom dobijenih podatka. Ta zavisnost od dobijenih podataka, opet, čini da će najverovatnije obelodanjivanje ključnih američkih podataka ove nedelje najverovatnije prouzrokovati nestabilnost za kratko vreme dok tržišta preusmeravaju verovatnoću na jun, jul ili septembar (čak i na skokove u junu i septembru ako američki podaci ove nedelje i u junskom ciklusu podataka „ubace u veću brzinu“).

Dok je debata FED-a o rastu kamatne stope punila naslove i možda uticala na aktivnosti iz sata u sat na tržištu valuta, još jedan zanimljiv razvoj događaja je očita potvrda tržišta da ne strahuju od FED-a. Kada su zvaničnici FED-a počeli da govore o malo agresivnijim prognozama pretprošle nedelje, globalni apetit za rizikom je potčinjen iz straha kada su tržišta valuta zemalja u razvoju i tržišta akcija oštro potonula jer su bili jako dobro obučeni da to čine na svaku naznaku agresivnijeg tona iz FED-a i jačanja dolara, još od “temper tantrum” u maju 2013. godine kada je predsednik FED-a Bernanke jedva pomenuo ideju da bi FED jednog dana mogao usporiti stopu po kojoj bi nastavio da povećava svoj bilans stanja smanjenjem kupovine sredstava.

Međutim prošle nedelje, globalna tržišta su snažno oporavila od prethodne panike i vrednost indeksa US S&P 500 je čak na nekoliko procenata od najviše vrednosti ikada. Svetski indeks MSCI, čak i onaj sa denominiranim dolarom, se oporavio za impresivnih dva procenta prošle nedelje.

Koliko tržišta mogu da podnesu?

Šta ovo znači? Investitori su u jednom trenutku ove godine bili uvereni da je čak i jedno povećanje kamatnih stopa u decembru prošle godine bilo previše za globalna tržišta da podnesu.

Foto: abc30.com

Foto: abc30.com

Sada imamo situaciju u kojoj FED eksplicitno govori o dva do tri povećanja, a ipak tržišta kapitala potražuju više? Možda sve ovo ukazuje na ideju da nije bitno da li ključna kamatna stopa američkog FED-a iznosi 0,5% ili 1% i da su monetarni uslovi globalno, imajući u vidu tekuće masovno štampanje novca BOJ i ECB i sveže podsticaje u Kini, ostali hiper- stimulativni. Ako je to slučaj, Federalne rezerve možda odluče da su pre u dobroj, nego u lošoj poziciji dok tržišta kapitala pre dožive dramatično i neočekivano poboljšanje, nego propast.

Podrška za dolar

Šta sve ovo znači za američki dolar je diskutabilno. Pristalice jakog dolara mogu da ukažu na nedavne razgovore u FED-u o povećanju kamatnih stopa promenom raspona kamatnih stopa u korist američkog dolara kada uporedimo kratkoročne američke kamatne stope sa stopama većine drugih glavnih valuta.

Foto: poundsterlinglive.com

Foto: poundsterlinglive.com

Na kraju krajeva, kratkoročne stope kreću u skorije vreme iz svojih negativnih nivoa u Japanu i Evropi a zemlje kao Australija i Novi Zeland su u ciklusu smanjenja kamatnih stopa kako bi apsorbovale štetu od pada cena robe i briga oko usporavanja Kine.

U međuvremenu, oni koji sumnjaju u dolar su sigurno u pravu kada ukazuju na još uvek veoma niske SAD stope i dalje negativne realne stope (kada je inflacija viša od prinosa na sredstva bez rizika, kao što su SAD državne obveznice). Kako bi dolar imao još detaljniju fundamentalnu podršku u okruženju rastućih kamatnih stopa, Federalne rezerve će možda morati da budu još agresivnije a američke stope na duži rok će takođe morati da porastu i to brže od rasta inflacije.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous BCG: Stare strategije su se istrošile, investitori u potrazi za novim
Next Od danas cena gasa manja za 4,06 odsto

You might also like

Berza

Wall Street: Oštar pad cena nafte pristisnuo energetski sektor

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza oslabili jer je oštar pad cene nafte pritisnuo energetski sektor, a snažno je pala, drugi dan zaredom, i cena akcije General Electrica (GE).

Berza

Wall Street: Intel i AbbVie podigli indekse na nove rekorde

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i slabljenju dolara, što je podržalo akcije američkih multinacionalnih kompanija.

Geopolitika

Srbija i Crna Gora u EU do kraja 2025.godine?

Hrvatski “Jutarnji list” navodi da je imao uvid u poverljiv dokument koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Srbije u EU.