Evropske berze: Rudarski sektor pritisnuo indekse

Evropske berze: Rudarski sektor pritisnuo indekse

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cena sirovina. 

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je oko 11,30 sati u minusu 0,4 %, nakon što je juče izgubio 0,8 %.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati u minusu 0,55 %, na 6.194 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,50 %, na 10.210 bodova, a pariski CAC 0,60 %, na 4.478 bodova.

Najviše je jutros, 2,3 %, potonuo STOXX indeks rudarskog sektora, što je posledica pada cena sirovina, nakon novih naznaka usporavanja rasta kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru, koji sastavljaju kompanije Markit i Caixin, oslabio je u maju već 15. mesec zaredom. PMI indeks kineskih vlasti malo je optimističniji, pa pokazuje stagnaciju tog indeksa na nivou od 50,1 boda.

“Kineski pokazatelji su mešani jer službeni indeks ukazuje na marginalni rast, a podaci privatnih kompanija na usporavanje”, kaže Ana Thaker, analitičarka u kompaniji PhilipCapital UK.

U naftnom su sektoru cene akcija pale 0,6 % zbog pada cena ′crnog zlata′. Nakon što su prošle nedelje dostigle najviše nivoe u osam meseci, poslednjih su dana cene nafte pod pritiskom jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

Jutros je na američkom tržištu cena barela pala 0,7 %, na 48,67 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 %, na 49,45 dolara.

Oštro su, 1,6 %, pale i cene akcija u turističkom sektoru, nakon što su SAD upozorile na mogućnost terorističkih napada u Evropi tokom leta, poručivši da bi ciljevi napada mogli biti veliki događaji, turističke lokacije, restorani, trgovački centri…

Pod najvećim je pritiskom francuski turistički sektor, s obzirom da je Pariz već bio meta terorističkog napada i da uskoro počinje evropsko prvenstvo u fudbalu.

“Ionako smo očekivali teško leto na tržištima, a upozorenje o povećanim rizicima od napada sigurno ne pomaže”, kaže Chris Beauchamp, analitičar u kompaniji IG.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novi talas poskupljenja u Grčkoj
Next Tata Steel prodao deo aktiva, povratak British Steel

You might also like

Berza

Saxo Bank: Digitalno rešenje za trgovinu obveznicama

O revoucionarnom rešenju na tržištu obveznica, koje je lansirala Saxo Banka, govori nam Simon Fasdal,  direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima ove kompanije

Berza

Najviša vrednost dinara prema evru ove godine

Dinar je danas dostigao novu najvišu vrednost prema evru ove godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi pod pritiskom pada cene Apple-a

Na Wall Streetu su najvažniji indeksi u četvrtak pali, najviše pod pritiskom pada cene akcije Applea jer poslednja verzija iPhonea nije impresionirala ulagače, a njihov bi pad bio i veći