Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra

Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra

Prošle godine je kompanija Bosch u Srbiji povećala prodaju za 135 odsto. Ove godine će investirati u našu zemlju 10 miliona evra i zaposliti 1.300 radnika.

“Kada smo počinjali 2011. godine bio je to veliki izazov, posmatrale su se zemlje u regionu, Rumunija, Ukrajina… Ali Vlada i Pećinci su nam pomogli da donesemo odluku da ulažemo u Srbiji”, rekla je drektorka kompanije Bosch u Srbiji Jovanka Jovanović.

Ona kaže da su se u kompaniji plašili i kako će prevazići tada mnoge administrativne prepreke ali da su sve dozvole dobili za 6 meseci.

“Bilo nam je za sve potrebno 12 meseci, jedini konkurent u tome nam je bila Kina, tako da smo napravili rekord na nivu grupe”, kaže Jovanovićeva.

Bosch je, kao vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga, završio fiskalnu 2015. godinu u Srbiji sa ukupnom prodajom od 11,6 milijardi dinara (94,1 miliona evra), uključujujući prodaju trecim licima i interne isporuke povezanim preduzećima. U poređenju sa prethodnom godinom, ukupna prodaja povećana je za 135 procenata. Prodaja trećim licima u Srbiji iznosi 4,7 milijardi dinara (38 miliona evra) što predstavlja rast od 24 procenta.

evro2

Jovanovićeva kaže da će ta kompanija investirati u Srbiju 10 miliona evra i da će u ovoj godini zaposliti 1.300 radnika.

“Kada govorimo o broju zaposlenih rast je bio 140 odsto ili za 800 zaposlenih”, rekla je Jovanovićeva i dodala da se za 2016. godinu očekuje sličan rast, ali da će povećanje broja zaposlenih biti 60 odsto veći.

“Prošla godina je izuzetno značajna, jer je fabrika u Pećincima koja proizvodi sisteme i metlice za brisače u koju je uloženo 35 miliona evra, dobila nagradu za najbolju fabriku u okviru cele Bosch Groupe”, rekla je Jovanovićeva.

Kompanija se suočila, kaže i sa problemom kompetencije kadrova zbog čega su kako bi unapredili stručnost zaposlenih u Srbiji, u tehničkoj školi u Pećincima pokrenuli sistem dualnog obrazovanja.

Ona ističe da je u fokusu kompanije i zapošljavanje IT stručnjaka, zbog čega planiraju da uposle 14 diplomaca.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Tata Steel prodao deo aktiva, povratak British Steel
Next Beogradska berza: Snažan rast Metalca, najprometniji Energoprojekt

You might also like

Najvažnije vesti

Putin pozvao velike proizvođače nafte da zamrznu nivo proizvodnje

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je velike proizvođače nafte, da na sastanku krajem ovog meseca, dogovore zamrzavanje nivoa proizvodnje, rekavši da bi to bila “ispravna odluka za svetsku ekonomiju”.

Industrija

Nemačka: Najveći pad industrijske proizvodnje od 2009. godine

U decembru je industrijska proizvodnja u Nemačkoj pala 3 odsto na mesečnom nivou, što je njen najveći pad u poslednjih osam godina, a to je posledica posebnih faktora, kažu analitičari.

Kompanije

Bivši šef kompanije Barclays prodavao tajne vodoinstalateru

Povodom optužbi da je vodoinstalateru prodavao tajne bankarske informacije, policija je uhapsila bivšeg šefa bankarskog diva Barclays, Stevena Maklachija (58).