Beogradska berza: Snažan rast Metalca, najprometniji Energoprojekt

Beogradska berza: Snažan rast Metalca, najprometniji Energoprojekt

Trend rasta indeksa Beogradske berze nastavljen je i danas. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, zabeležio je skok od 1,1% I dostigao 622 poena, dok je ukupan promet iznosio solidnih 70,04 miliona RSD (0,6 miliona EUR).

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) bio je najprometniji danas, a ukupan promet na ovoj hartiji iznosio je 60,5 miliona RSD. U toku trgovanja cena akcija ove kompanije fluktuirala je u rasponu između 1.150-1.200 RSD, dok je trgovanje završila na nivou od 1.195 RSD, 3,8% iznad jučerašnje vrednosti. Kompanija je zakazala skupštinu akcionara za 15. jun, sa predlogom isplate dividende u visini od 20 RSD po akciji bruto.

Naftna industija Srbije (NIIS) je registrovala skroman promet od 0,9 miliona RSD po prosečnoj ceni od 647 RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zabeležio rast cene od 0,6% do 897 RSD I realizaciju od 0,6 miliona RSD.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) se blago spustio na 819 RSD uz promet od 1,6 miliona RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN), zahvaljujući samo jednoj transakciji, ostvarila rast od 1.4% i cenu na zatvaranju od 1.470 RSD.

Snažan rast vrednosti zabeležio je Metalac (MTLC), koji je završio trgovanje na 1.466 RSD, 4,7% više u odnosu na jučerašnju cenu. Zemunska Galenika Fitofarmacija (FITO) i Imlek (IMLK) završili su trgovački dan bez značajne promene vrednosti, na 2.600 RSD, odnosno 5.903 RSD, dok je najveći rast zabeležila Halkbank (CCNB), čije su akcije dostigle 5.300 RSD na zatvaranju I rast vrednosti od 17,5%.

Danas nije zabeležen promet državnih dužničkih hartija.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra
Next Funta pada drugi dan zaredom, sve neizvesnije kako će Britanci glasati na referendumu 23. juna

You might also like

Berza

Beogradska berza: Indeksi u minusu, NIS naprometniji

Današnji trgovački dan doneo je nešto intezivniju investicionu aktivnost uz negativno kretanje berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 383,9 miliona RSD (3,1 milion EUR), a najveći deo prometa

Svetske berze

Evropske berze: Ulagači na oprezu, manji pad indeksa

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno, kao i dan pre na Wall Streetu, jer nema vesti koje bi podstakle tržišta, dok ih pritiskaju napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Svetske berze

Azijske berze: Funta oslabila, berze pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon što su pet dana neprestano rasle zahvaljujući nadi ulagača da će centralne banke uvesti nove podsticajne mere kako bi se