Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Poljski i iranski zvaničnici pregovaraju o saradnji u naftnom i gasnom sektoru, što bi poljskoj industriji moglo doneti ugovore o istraživanju i proizvodnji.

“Radujemo se saradnji sa Iranom kada je reč o poljskoj gasnoj kompaniji PGNiG i našim naftnim kompanijama. Pregovaramo o konkretnim ugovorima koji se tiču istraživanja i proizvodnje, ali i o trgovinskim ugovorima“,, izjavio je zamenik poljskog ministra energetike Michal Kurtyka na Poljsko-iranskom ekonomskom forumu u Varšavi, prenosi Reuters.

Iranski ministar inostranih poslova Javad Zarif je u poseti Poljskoj, što je, kako ocenjuje agencija AFP, prvi korak Irana u nastojanju da pokrene poslovne odnose sa Zapadom od ukidanja sankcija toj zemlji u januaru ove godine.

Vrednost godišnje trgovinske razmene između Poljske i Irana iznosila je 70 miliona dolara (62 miliona evra) u proteklim godinama usled međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Sankcije Iranu su ukinute u januaru ove godine, a Teheran je otada pokrenuo kampanju za unapređenje trgovinskih odnosa, što su 20. maja podržale vodeće zapadne sile.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Žrtve modernog ropstva u svetu čine preko 45 miliona ljudi
Next PKB za manje od 91 milion evra

You might also like

Energetika i naftna industrija

Ina kupila 33,5 odsto akcija Mola

Hrvatska Ina i mađarski Mol potpisali su Ugovor o sticanju akcija Energopetrola, kojim je Ina preuzela od Mola 33,5 odsto akcija naftaša iz BiH, saopštila je hrvatska naftna kompanija.

Najvažnije vesti

NIS otvorio sezonu objave poslovnih rezultata; Kompanija poslovala uspešno u 2016. godini

Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u 2016. godini neto dobit od 15 milijardi dinara, što je tri odsto više nego u prethodnoj godini, saopštila je danas ta kompanija.

Energetika i naftna industrija

Slovački J&T prodaje 13 odsto akcija Petrola

Slovačka grupacija J&T ponudila je slovenačkom državnom holdingu 13 odsto akcija kojima raspolaže u Petrolu.