Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta

Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta

Direktor agrara u kompaniji “Industrija mesa Matijević” Zoran Matijević izjavio je, povodom Kostićeve moguće kupovine šećerane Senta, da ta transakcija ne bi bila dobra iz više razloga.

“Prvo, MK grupi nisu potrebni dodatni kapaciteti, kako oni navode, jer već sad u svom vlasništvu imaju tri šećerane koje ne rade – Bač, Sremska Mitrovica i Kovin.

Njima nije interes ni Senta da radi, već da ode u stečaj, a potom da se iseče u staro gvozđe”, navodi Matijević u pisanoj izjavi, dostavljenoj Tanjugu.

Preuzimanjem Sente od MK grupe, dodaje on, dobijamo monopol na šećernu industriju, koja je već prepolovljena u odnosu na nekadašnje kapacitete u vreme bivše SFRJ.

“Iako imamo potencijal da radimo 1,3 miliona tona šećera za tržiste bivših republika, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke, čak i Mađarske ,koja je ostala na jednoj šećerani. Imamo potencijal da radimo tri puta više, jer obradive površine i bogom data klima postoje”, poručuje on.

Foto: getty

Foto: getty

Normalno, navodi, to znači rad uz manje marže, ali da se zaposli velika industrija, kao što je industrija šećera, plus još industrije, koje se nastavljaju na šećer i kojima je šećer glavni input.

“Već kruže priče da je posao oko prodaje nekoj od Nemačkih ili Francuskih grupaciji dogovoren, a ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji, pa ćemo šećer uvoziti iz Francuske ili Nemačke i biće cena duplo veća”, prognozira Matijević.

Fatalna greška je, prema njegovim rečima, dozvoliti monopol na industriju koja ima perspektivu rasta, jer ćemo tako dovesti sebe u situaciju da budemo uvoznici šećera. Treba naložiti aktiviranje postojećih šećerana, a ne dozvoliti novo gašenje šećerana, istakao je Matijević.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zbog afere Volkswagena prodaja dizel automobila pala ispod 50 %
Next Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

You might also like

Kompanije

Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

Danski brodarski i naftni div Maersk zabeležio je u prošloj godini velike gubitke zbog otpisa imovine u naftnom poslovanju, objavila je kompanija i najavila ostavku dugogodišnjeg predsednika uprave.

Kompanije

OMV i Gasprom na pragu velikog dogovora

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Rayner Zele uveren je da će do kraja godine biti postignut dogovor oko razmene udela OMV u naftnim i gasnim poljima u Severnom moru

Najvažnije vesti

Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Očekuje se da će globalno tržište pametnih telefona značajno usporiti u narednih nekoliko godina. Uprkos rekordnom kvartalu, 2015 je poslednja godina u kojoj će isporuke telefona ostvariti dvocifren rast.