Evropske berze u blagom plusu, cena nafte bez promene, evro neznatno ojačao prema dolaru

Evropske berze u blagom plusu, cena nafte bez promene, evro neznatno ojačao prema dolaru

Bez podstreka sa američkih i londonske berze, koje su zbog praznika danas bile zatvorene, trgovanje na ostalim tržištima proteklo je mirno, uz slab promet i neznatan rast cena akcija.

Glavni indeks nemačke berze DAX porastao je 0,0,46 odsto dok je francuski CAC40 je ojačao 0,32 odsto. Indeks berze u Madridu IBEX35 porastao je 0,11 odsto a italijanski MIB FTSE 0,58 odsto.

Investitori su oprezni i zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD već u junu ili julu a ne u septembru kako se prethodno očekivalo.

Nakon što je u petak predsednica američke centralne banke Janet Yellen rekla da bi, ako dođe do poboljšanja na tržištu rada, bilo “prikladno” povećati kamatne stope, u ponedeljak je James Bullard, šef filijale Federalnih rezervi u St. Loisu, rekao da se čini da su svetska tržišta dobro pripremljena za povećanje kamata na leto.

Daljnje povećanje kamatnih stopa smanjilo bi likvidnost na tržištima akcija, dok bi zemljama u razvoju podiglo cene zaduživanja.

“Iako su se mnogi investitori pomirili s realnošću da se bliži povećanje kamata, ipak će puno toga ovisiti o daljnjim ekonomskim indikatorima. Ako oni ne potvrde da je privreda dovoljno snažna da bi izdržala povećanje cene novca, ulagači će promeniti pozicije”, kaže Naeem Aslam, analitičar u “Think Markets”.

Cena nafte se neznatno promenila u odnosu na prethodno trgovanje u petak jer investitori očekuju signale sa sastanka OPEC-a u Beču zakazanog za četvratak, iako većina analitičara ne očekuje promene u proizvodnji.

U međuvremenu se Irak pridružio grupi zemalja koje su pre sastanka najavile povećanje izvozne kvote te će u junu na tržišta isporučiti dodatnih pet miliona barela nafte.

“Ne očekujemo da će biti postignut dogovor (na nivou OPEC-a) o konkretnom nivou proizvodnje”, ističu u zabelešci klijentima analitičari Commerzbank. “Irak se namerava uključiti u diskusiju o zamrzavanju proizvodnje, ali Iran i Saudijska Arabija se verovatno neće odlučiti na takav korak”, dodaju.

Na valutnim tržištima evro je ojačao prema američkoj valuti 0,26 odsto, na 1,1144 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa
Next Facebook zarađuje na vama! Zaradite i vi na njemu

You might also like

Berza

Wall Street: Berzanski indeksi pali za više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi potonuli više od 1 odsto, što nije zabeleženo od kada je Donald Trump u novembru izabran za predsednika SAD-a, a posledica je pritiska

Berza

Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Tehnogas najprometniji

Ukupna realizacija u trgovanju na Beogradskoj berzi u četvrtak je iznosila 137,6 miliona RSD (1,1 milion EUR) uz neveliku promenu berzanskih indeksa.

Tema dana

Da li je sada dobar trenutak za ulaganje u zlato?

Ljudi koji nisu vični investiranju, ipak vrlo dobro razumeju značaj zlata. U periodima neizvesnosti kad čvrste valute poput dolara, britanske funte ili sirove nafte gube na vrednosti, zlato služi kao