Dinarskim kreditom do svog stana

Dinarskim kreditom do svog stana

Kamate na stambene kredite u dinarima sada su od 5,5 do 6,1 odsto, što je tri puta manje nego pre godinu dana kada su, na godišnjem nivou, bile 17 do 18 odsto.

Građani sve manje uzimaju stambene kredite, tako da su banke oborile marže ispod dva odsto i počele da nude manje zajmove za kupovinu nekretnina prilagođene prosečnim primanjima domaćinstva i u nacionalnoj valuti. Zaduživanje u domaćoj valuti na duži rok ima zaštitu od duplog rizika. S jedne strane, od eventualnog rasta euribora koji će u nekom budućom vremenu krenuti uzlaznom putanjom, a s druge, od promene kursa evra.

Dinarski stambeni krediti postoje već nekoliko godina u ponudi nekoliko banaka, ali su zbog doskorašnjih velikih kamata odobrena samo dva. Sada je cena ovog zajma značajno smanjena i ima tendenciju da dalje pada.

Recimo u Erste banci možete pokriti dinarski stambeni kredit sa prosečnom platom od 45.000 dinara, u iznosu od 2,7 miliona dinara sa kamatnom stopom od 6,03 odsto godišnje, rokom otplate od 15 godina i mesečnom ratom 21.393,65 dinara. Za prateće troškove građani izdvajaju 95.690 dinara, dok banka ne naplaćuju naknadu za obradu kreditnog zahteva. Za isti iznos u evrima, rata je 147,03 evra,a prateći troškovi 753,49 evra. Ako se građanin zaduži u dinarima, premija osiguranja NKOSK je manja i iznosi 1,60 odsto ili 48.000 dinara,a za zajam u evrima 1,75 odsto ili 535 evra.

Dinarski stambeni kredit sa rokom otplate do 15 godina je povoljan za građane koji već imaju stanove, a žele da se prošire ili da refinansiraju postojeće manje stambene zajmove. Oni su pristupačni i onima koji žive u manjim gradovima, gde je cena nekretnina niža. Takođe su povoljni i za one koji žele brzo da otplate stambene pozajmice i da smanje trošak koji imaju ako se zaduže na 20 ili 30 godina.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Velike naftne kompanije: Dugovi porasli za trećinu, investicioni rezovi
Next Zbog afere Volkswagena prodaja dizel automobila pala ispod 50 %

You might also like

Nekretnine

Najskuplji stan u Srbiji prodat za 700.000 evra

Tokom 2017. godine prodato i kupljeno preko 33.600 stanova.

Rezidencijalne nekretnine

Prodaja stanova u Beogradu na vodi ide odlično

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da oni koji su govorili da neće biti nista od Beograda na vodi, sada muče muku da objasne kako će biti najlepši deo Beograda. 

Rezidencijalne nekretnine

Nemački gradić u kojem stanarina iznosi jedan evro

Fugerei, koji je deo bavarskog grada Augsburga, jedan je od najstarijih svetskih kompleksa socijalnog stanovanja, u kome stanarina iznosi manje od evra.