Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

Početak trgovačke nedelje obeležilo je veliko trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) uz blagi rast oba berzanska indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 53,8 miliona RSD (0,44 miliona EUR), dok se indeks Belex15 oporavio 0,7% na 612,16 poena.

Ubedljivo najtrgovanija akcija danas bila je Naftna industrija Srbije sa realizacijom od 36,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 641 RSD, što je pad od 0,9% u odnosu na prethodno trgovanje. Najveći deo prometa ostvaren je u jednoj transakciji na ceni od 640 RSD. Ova kompanija zakazala je redovnu skupštinu akcionara za 28. jun, na kojoj će se pored ostalih tačaka razmatrati i odluka o raspodeli dobiti. Predloženo je da se na ime dividende isplati 24,69 RSD bruto po akciji, a kao dan dividende je utvrđen 18. jun.

Energoprojekt holding (ENHL) je zabeležio promet od 8,8 miliona RSD uz rast cene od 2,8% na 1.131 RSD, dok je njegovo zavisno preduzeće Energoprojekt Entel (EPEN) registrovalo snažan rast cene od 15,1% na 11.509 RSD uz realizaciju od 1,5 miliona RSD. U toku trgovačkog dana akcije Energoprojekt holdinga dostizale su nivo od 1.150 RSD, što je ujedno najviši nivo ostvaren od septembra prošle godine.

Akcije najveće domaće mlekare Imlek (IMLK) beleže rast cene već četvrti uzastopni dan, ostvarivši promet od 1,8 miliona RSD po prosečnoj ceni od 5.900 RSD. Imlek će na skupštini zakazanoj za 17. jun razmatrati odluku o prinudnom otkupu akcija, po ceni od 5.829 RSD, kao i odluku o raspodeli dividende u bruto iznosu od 366 RSD akcionarima koji budu imali taj status 7. juna. Za očekivati je da ova kompanija već tokom leta bude delistirana sa tržišta.

Državne dužničke hartije danas nisu registrovale promet.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji
Next Evropske berze u blagom plusu, cena nafte bez promene, evro neznatno ojačao prema dolaru

You might also like

Berza

Dinar u ponedeljak slabiji prema evru, znatno jači u odnosu na dolar

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,2740, što predstavlja slabljenje dinara prema evru od 0,1 procenta u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer se ulagači plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine naštetio globalnoj ekonomiji, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta.

Berza

Dinar jača, srednji kurs 120,3313 dinara za evro

Dinar će danas biti jači prema evru za 0,1 odsto nego juče i zvanični srednji kurs iznosiće 120,3313 dinara za evro, što je nova najviša vrednost domaće valute prema novčanoj