Azijske berze: Stagnacija indeksa, oprezna trgovina

Azijske berze: Stagnacija indeksa, oprezna trgovina

Na azijskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno, dok je dolar dodatno ojačao jer je sve verovatnije da će američki Fed za koji mesec povećati kamatne stope.


Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu više od 1 %, dok su cene akcija u Australiji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,7 %.

U Južnoj Koreji su pale oko 0,2 %, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na petak. Snažan rast cena akcija u Tokiju zahvaljuje se nadi ulagača da će japanska vlada odložiti povećanje poreza na dodatu vrednost, koje je planirala u aprilu iduće godine.

Kako japanska ekonomija nije baš u najboljoj formi, na što ukazuje i jutros objavljeni podatak o padu prometa u trgovini na malo u aprilu za 0,8 % na godišnjem nivou, vlada signalizuje da bi povećanje poreza moglo biti odloženo za barem dve godine. Osim toga, cene akcija u Tokiju porasle su zahvaljujući jačanju dolara prema jenu, što je pozitivno za japanske izvoznike jer zbog toga rasta cenovne konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

azijske berze

Međutim, na ostalim azijskim berzama trguje se opreznije jer je sve verojatnije da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope.
U petak je, nakon niza dužnosnika Feda, i predsednica Feda Janet Yellen rekala da bi bilo prikladno kamate povećati za koji mesec ako se rast američke ekonomije nastavi kao što se očekuje.

Dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištima akcija, dok bi zemljama u razvoju podiglo cene zaduživanja.
Podršku tržištima jutros ne pružaju ni cene nafte. Nakon što je prošle nedelje skočila oko 3 %, jutros je na američkom tržištu cena barela gotovo nepromenjena, na 49,35 dolara.

Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,1 %, na 49,25 dolara, nakon što je prošle nedelje poskupeo oko 1 %.

A na valutnim se tržištima nastavlja uspon dolara, potaknut očekivanjima da će Fed u junu ili julu povećati kamate.
Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, porastao 0,4 %, na 95,89 bodova, novu najviši nivo u dva meseca.
Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao za 0,5 %, na 111,03 jena, najviši nivo u mesec dana.
Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, za 0,1 %, pa je cena evra skliznula na 1,1104 dolara, najniži nivo u dva i po meseca.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija zbog Kine može da profitira
Next Mobilne telefone za plaćanje koristi 20 odsto potrošača

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 ojačao, zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških i medijskih kompanija.

Berza

Evropske berze: Indeksi pod pritiskom bankovnih akcija

Vodeći indeksi na evropskim tržištima akcija u utorak su blago skliznuli, a najveći uteg bile su im akcija banaka, koje su ostale pod pritiskom u kontekstu najnovijih zabrinutosti povezanih sa zbivanjima

Berza

Evro na najnižem nivou prema japanskom jenu u poslednje 3 godine

Pad cena evropskih akcija i uverenje da američka centralna banka neće uskoro menjati kamatne stope povećali su tražnju za valutama koje se smatraju bezbednijim utočištem za kapital.