Predsednik Nikolić na samitu Brdo-Brioni

Predsednik Nikolić na samitu Brdo-Brioni

Plenarni sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, počeo je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Pored Nikolića, na Samitu učestvuju i njegove kolege iz Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Đorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović, kosovski predsednik Hašim Tači, kao i članovi Predsedništva BiH, dok je specijalni gost predsednik Italije Serđo Matarela.

Predsednike su dočekali predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i inicijatori procesa Brdo-Brioni predsednici Pahor i Grabar-Kitarović.

Od učesnika, prvi u zgradu Parlamentarne skupštine BiH došli su Tači, Nišani, a zatim Nikolić, s kojim se Grabar-Kitarović ovog puta samo rukovala, dok se sa Tačijem i dva puta poljubila.

Pre plenarne sednice, koja će biti zatvorena za javnost i posle kojeg će biti prosleđeno saopštenje, održano je zajedničko fotografisanje.

Nikolić je juče doputovao u Sarajevo, gde je učestvovao na predsedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

To je, njegova prva poseta Bosni i Hercegovini od kada je izabran za predsednika Srbije.

Sarajevo je trebalo da poseti u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH, ali je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj, po poternici iz Srbije, uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Nikolić će se, tokom drugog dana boravka u Sarajevu, na marginama procesa Brdo Brioni, sastati i sa predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i sa članovima Predsedništva BiH.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su 2013. Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Izvor:Tanjug

Previous Iranci neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog Saudijske Arabije
Next Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

You might also like

Politika

Nikolić: Odluka francuskog suda je nagoveštaj odbacivanja optužnice protiv Haradinaja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je odluka francuskog suda u četvrtak da lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja uslovno pusti na slobodu, nagoveštaj odbacivanja optužnice Srbije po

Društvo

Godišnja konferencija za medije premijera Srbije: Ostvarili smo mir i stabilnost uprkos turbulencijama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na godišnjoj konferenciji za medije rekao da je 2016. godina bila jedna od najtežih za Evropu i svet, a da je Srbija uprkos neizvesnosti uspela

Društvo

Izetbegović: Vučićevi komentari ishitreni

Komentari srpskog premijera Aleksandra Vučića su ishitreni i u sklopu predizborne kampanje, kaže Bakir Izetbegović.