Nedeljni pregled: Globalni optimizam podigao indekse na svetskim berzama

Nedeljni pregled: Globalni optimizam podigao indekse na svetskim berzama

Najave o mogućem podizanju kamatnih stopa u SAD već u junu ili julu podigle su cene akcija na svetskim berzama jer investitori smatraju da povećanje kamata Fed-a predstavlja potvrdu da se najveća svetska ekonomija oporavlja.

Posljednjih nedelja je nekoliko zvaničnika američke centralne banke upozorilo tržišta da bi osnovne kamatne stope mogle biti povećane već u junu ili julu. Njima se pre dva dana pridružila i predsednica Fed-a Janet Yellen.

U svom govoru na Univerzitetu Harvard, predsednica Fed-a je u petak izjavila da u “narednim mesecima” očekuje rast kamata. “Ako bude napretka na tržištu rada, a ja to očekujem… u narednim mesecima bi takav potez bio primeren”, rekla je ona.

Daljnje povećanje kamatnih stopa smanjilo bi likvidnost na tržištima akcija, ali, s druge strane, analitičari kažu da bi povećanje kamata predstavljalo potvrdu da se privredna situacija poboljšava.

“Gledajući naš položaj u globalnoj ekonomiji, čini se da se situacija poboljšala do nivoa na kojem je moguće povećanje kamata u junu ili julu”, smatra Paul Springmeyer, portfolio menadžer u “Private Client Reserve”.

Juče je objavljena druga procena američkog BDP-a, prema kojoj je privreda u prvom tromesečju porasla 0,8 odsto na godišnjem nivou, dok je prva procena pokazivala rast od 0,5 odsto. Posmatrano u odnosu na prethodni kvartal, to predstavlja usporavanje rasta, međutim, većina novih indikatora ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromesečju i jačanje inflacije, što Fed-u daje argumente za povećanje kamata.

Nezaposlenost je u maju iznosila 5,5 odsto, nivo koji centralna banka smatra dobrim, iako Yellen priznaje da su mnogi “honorarci” još uvek u potrazi za stalnim radnim mestom.

Pozitivno je na berze uticao i daljnji rast cena nafte, koje su polovinom nedelje nakratko probile nivo 50 dolara po barelu, prvi put u sedam meseci. Skok cena nafte je uvećao profite, prihode i vrednost akcija energetskih kompanija.

Dobroj atmosferi na evropskim berzama doprineo je dogovor između Atine i ministara financija evrozone o novoj finansijskoj pomoći Grčkoj.

“Dogovor će doprineti da do kraja godine u medijima ima manje negativnih vesti iz Grčke. Međutim, veliko je pitanje kako se brzo mogu ukinuti kapitalne kontrole, a privreda vratiti u normalu”, kažu analitičari Deutsche banke u zabelešci klijentima.

Za tržišta je važno i da Velika Britanija ostane članica Evropske unije, a poslednje ankete pokazuju da broj pristalica ostanka u EU raste.

U takvoj atmosferi optimizma koja je protekle nedelje vladala svetskim tržištima američki indeksi berze su ostvarili najbolje rezultate od marta meseca. Dow Jones je zaradio 2,1 odsto, što je njegov najbolji rezultat od 18.marta. Indeks S&P 500 je porastao 2,2 odsto, najviše od 4. marta, dok je Nasdaq na dobitku 3,3 odsto, što je za njega ovo bila najbolja nedelja od 19. februara.

U Evropi, panevropski indeks Stoxx Europe 600 za nedelju dana je ojačao 3,4 odsto što je njegov najbolji učinak od 19. februara.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 na nedeljnom je nivou porastao 1,8 odsto, nemački DAX 3,8 odsto a francuski CAC40 je ojačao 3,7 odsto.

Prošle su nedelje porasle akcije i na najznačajnijem azijskom tržištu, pa je indeks berze u Tokiju ojačao 0,6 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Evro na najnižem nivou prema dolaru od kraja marta, funta dobitnik nedelje
Next Danska: Prodaje se ostrvo sa farmom za 3,1 milion evra

You might also like

Svetske berze

Azijske berze porasle, dolar ojačao prema jenu

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan pre, dok je dolar ojačao prema japanskoj valuti jer se ulagači nadaju da će se izbeći trgovinski

Berza

Wall Street: Dow Jones oborio rekord

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo jer je rast cena nafte podstakao energetski sektor, dok se tehnološki oporavio nakon nekoliko dana pada.

Berza

NBS intervenisala, srednji kurs 118,1409 dinara za evro

Narodna banka Srbije je ponovo intervenisala kupovinom evra na međubankarskom deviznom tržištu, pa je dinar ostao na približno istom nivou kao juče.