Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

Za kvalitetne majstore i inženjer uvek ima posla, a u evropskim zemljama najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

“U Zapadnoj Evropi je najveća potražnja za specijalizovanim radnicima – montažerima skela, fasaderima, majstorima za pod, instalaterima mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama”, rekao je Tanjugu potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On navodi da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla.

Prema njegovim rečima, samo evropskim zemljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

“Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju”, rekao je Rodić.

Što se tiče tradicionalnih zemalja u kojima su prisutni naši neimari – Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir, prema njegovim rečima, tek treba da se započnu dosta veliki poslovi.

“U Rusiji, prema našim procenama, ima oko 20.000 naših građevinara. Trenutno nisu uposleni i preti opasnost da se dobar deo njih vrati u Srbiju. Pitanje je kako će biti organizovana gradnja velikih objekata, a posebno stambenih, za Svetsko prvenstvo fudbalu u Rusiji 2018. godine”, kazao je Rodić.

On dodaje da Rusi traže organizovan nastup naših građevinara za te projekte.

Kada je reč o Alžiru, gde je ranije bila prisutna Hidrotehnika koja je pravila nasipe i brane, kao i deo vodovodne infrastrukture, biće realizovani projekti gradnju još tri brane i toj zemlji će biti potrebna građevinska operativa.

“Alžir je svojevremeno planirao skoro 300 milijardi dolara investicija u stambenu izgradnju i infrastrukturne objekte i njihova delegacija je zbog toga bila kod nas”, rekao je Rodić i napomenuo da bi naši radnici mogli tamo da rade samo ako bi nastup bio organizovan uz pomoć države.

Libija i Irak trenutno nisu poplarne destinacije za građevinare, ali ako se tamo sredi situacija biće realizovani veliki poslovi.

“Naše firme, poput Energoprojekta, trenutno rade u Peruu, Kataru i to velike poslove, a imamo naše firme koje rade i u Ekvatorijalnoj Gvineji, u Južnoj Africi, Jordanu gde se, na primer, pravi vodovod”, kazao je Rodić.

On dodaje da će veliki građevinski projekti biti realizovani i u Tasmaniji, Maleziji i Indoneziji i sličnim zemljama.

“Svuda se traže kvalitetni majstori i inženjeri, za njih uvek ima posla”, ističe potpredsednik Građevinske komore Srbije.

U Srbiji, takođe, nedostaje kvalitetna radna snaga pošto je najveći deo dobrih radnika angažovan na infrastrukturnim projektima i “Beogradu na vodi”, ili u manjem delu na privatnim gradilištima, naveo je Rodić.

“Ima fizičke i polukvalifikovane radne snage, ali kvalitetni majstori nedostaju svuda. U Srbiji je trenutno, po našim procenama, u niskogradnji angažovanih oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalifikovana radna snaga”, rekao je sagovornik Tanjuga.

Rodić je upozorio da bi Srbiji u narednom periodu, kada se očekuje početak velikih projekata, mogla da nedostaje radna snaga pošto je dosta naših radnika u inostranstvu.

Izvor:Tanjug
Previous Predsednik Nikolić na samitu Brdo-Brioni
Next Dinar klizi prema najnižoj vrednosti u ovoj godini, NBS interveniše prodajom evra

You might also like

Karijera

Početne plate u Nemačkoj su najveće u ovim industrijama

Diploma fakulteta u Nemačkoj ne znači uvek i dobru platu, ali visokoškolci koji pronađu posao u jednoj od ovih industrija, svakako će imati više novca u džepu od njihovih studentskih

Karijera

Nema produženja roka za “večite” studente

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je danas, povodom peticije kojom “stari studenti” traže da im se produži zakonski rok za završetak studija, koji ističe 30. septembra, da taj rok

Karijera

Beogradski Sajam zapošljavanja u sredu i četvrtak

Sajam zapošljavanja Top Job održaće se 6. i 7. aprila u Belexpo centru u Beogradu na kojem će kompanije, banke i osiguravajuće kuće objaviti slobodna radna mesta, najavili su danas