Wall Street: Najbolja nedelja za berze od početka marta

Wall Street: Najbolja nedelja za berze od početka marta

Indeksi na američkim berzama u petak su ojačali podržani nagoveštajima predsednice Fed-a Janet Yellen da bi povećanje kamatnih stopa u SAD moglo uslediti već na leto.

Dow Jones je ojačao 0,25 odsto, S&P 500 je porastao 0,43 odsto, a Nasdaq indeks 0,65 odsto.

Na nedeljnom nivou Dow Jones je zaradio 2,1 odsto, što je njegov najbolji rezultat od 18.marta. Indeks S&P 500 je porastao 2,2 odsto, najviše od 4. marta, dok je Nasdaq na dobitku 3,3 odsto, što je za njega ovo bila najbolja nedelja od 19. februara.

Juče su porasle cene akcija u svih deset sektora S&P 500 indeksa, a najviše u telekomunikacionom i finansijskom. Rast cena akcija posledica je sve izglednijeg povećanja kamata u SAD. Nakon niza zvaničnika, juče je i predsednica američke centralne banke Janet Yellen najavila tu mogućnost.

Odgovarajući na pitanja na Univerzitetu Harvard, predsednica Fed-a je rekla da u “narednim mesecima” očekuje rast kamata. “Ako bude napretka na tržištu rada, a ja to očekujem… u narednim mesecima bi takav potez bio primeren”, rekla je ona.

Daljnje povećanje kamatnih stopa smanjilo bi likvidnost na tržištima akcija, ali, s druge strane, analitičari kažu da bi povećanje kamata predstavljalo potvrdu da se privredna situacija poboljšava.

“Gledajući naš položaj u globalnoj ekonomiji, čini se da se situacija poboljšala do nivoa na kojem je moguće povećanje kamata u junu ili julu”, smatra Paul Springmeyer, portfolio menadžer u “Private Client Reserve”.

Juče je objavljena druga procena američkog BDP-a, prema kojoj je privreda u prvom tromesečju porasla 0,8 odsto na godišnjem nivou, dok je prva procena pokazivala rast od 0,5 odsto. Posmatrano u odnosu na prethodni kvartal, to predstavlja usporavanje rasta, međutim, većina novih indikatora ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromesečju i jačanje inflacije, što Fed-u daje argumente za povećanje kamata.

Nezaposlenost je u maju iznosila 5,5 odsto, nivo koji centralna banka smatra dobrim, iako Yellen priznaje da su mnogi “honorarci” još uvek u potrazi za stalnim radnim mestom.

Izvor:Agencije
Previous Ukrajina: Bivši generalni sekretar NATO-a imenovan za savetnika Porošenka
Next Produktna berza: Rekordna cena kukuruza

You might also like

Svetske berze

Cene nafte porasle, pad zaliha u SAD mnogo veći od očekivanog

Neočekivano veliki pad zaliha nafte u Sjedinjenim Državama podstakao je u utorak na međunarodnim tržištima rast cena ovog energenta.

Svetske berze

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagači oprezni nakon prvih najava novog američkog predsednika Donalda Trumpa.

Berza

Srednji kurs danas 118,0810 dinara za evro

Zvanični srednji kurs iznosi danas 118,0810 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.