EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

Evropska unija je u petak proširila sankcije protiv Severne Koreje pri čemu je gotovo u potpunosti zabranjena trgovina i putovanja nakon što je Pjongjang izvršio nuklearnu probu i lansiranje rakete.

“Pošto akcije Severne Koreje predstavljaju ozbiljnu pretnju za međunarodni mir i bezbednost u regionu i šire, EU je odlučila da proširi sankcije”, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Pjongjangu je, takođe, zabranjeno da trguje sa zemljama EU luksuznom robom ili proizvodima povezanim sa naftom, a članice ne mogu da ulažu u rafinerije, rudarsku i hemijsku industriju Severne Koreje, prenosi Reuters.

Zabranjena je financijska podrška trgovini sa Severnom Korejom i većina finansijskih transfera.

Severnokorejski avioni i brodovi takođe ne mogu ulaziti na evropski teritoriju.

Sankcijama EU obuhvaćeno je ukupno 66 osoba i 42 firme iz Severne Koreje.

Države članice EU ne mogu izvoziti oružje niti metale koji se koriste u balističkim sistemima, kao niti zlato, dijamante i luksuznu robu. Zabranjeno je i sklapanje joint venture poslova.

Ministri spoljnih poslova EU-a nekoliko su puta poslednjih godina pooštravali sankcije Pjongjangu zamrznuvši imovinu i zabranivši finansiranje i finansijske transakcije.

Međutim, uticaj novih mera verovatno će biti ograničen jer je trgovina između EU-a i Severne Koreje pala na samo 34 miliona evra u 2014., sa više od 300 miliona pre deset godina.

Kako piše Reuters, Nemačka i Švedska nisu voljne da potpuno izoluju Severnu Koreju. Ove dve zemlje od 1970. održavaju diplomatske veze sa Pjongjangom i pružaju humanitarnu pomoć Severnoj Koreji.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze: U fokusu govor Janet Yellen na Univerzitetu Harvard
Next Oduzeta dozvola za rad "srpskoj" banci u Moskvi

You might also like

Geopolitika

Japanski premijer u Perl Harburu

Japanski premijer Šinzo Abe posetiće u utorak Perl Harbur u društvu američkog predsednika Baraka Obame. Abeov šef kabineta Jošihide Suga ranije ovog meseca rekao je da će Abe “naglasiti važnost

Geopolitika

FT: Potrebno je mnogo više angažovanja EU kako bi se sprečio uticaj Rusije na Balkanu

Dok su EU i NATO brinuli odakle će nakon Ukrajine stići sledeći “izazov od Putinove Rusije”, možda su gledali u pogrešnom pravcu, jer najneposrednija opasnost sada ne leži na Baltiku

Geopolitika

DW: Pojačano angažovanje Rusije u Libiji – deo nove strategije za Bliski istok

Pojačano angažovanje Rusije u Libiji, politički i, po svemu sudeći, i vojno je deo nove strategije Moskve na Bliskom istoku, piše Deutsche Welle.