Cena zlata pala na najniži nivo u dva meseca

Cena zlata pala na najniži nivo u dva meseca

Sve izglednije skoro povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama ojačalo je američku valutu i spustilo cene plemenitih metala na najniže nive u poslednjih nekoliko nedelja.

Tokom protekle nedelje zlato je izgubilo na vrednosti 3,12 odsto i na kraju dana u petak unca je koštala 1.212,38 dolara, cena kojom se trgovalo krajem marta.

U fokusu investitora juče je bio nastup predsednice američke centralne banke Janet Yellen na Univerzitetu Harvard. Tom prilikom je predsednica Fed-a najavila rast kamatnih stopa “u narednim mesecima”.

“Ako bude napretka na tržištu rada, a ja to očekujem… u narednim mesecima bi takav potez bio primeren”, rekla je Yellen.

Sledeći sastanak Federalnih rezervi na kojem će se razmatrati pitanje kamatnih stopa biće održan 14. i 15 juna.

Zlato je inače vrlo osetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

I cene ostalih plemenitih metala su prošle nedelje oslabile. Srebro je za nedelju dana izgubilo na vrednosti 1,8 odsto, platina 4% a paladijum 3,3 odsto.

Nakon izlaganja Janet Yellen vrednost dolara je porasla, dosegavši najviše nivoe u dva meseca. Dolarov indeks koji meri vrednost američke prema ostalim svetskim valutama u petak je ojačao 0,5 odsto.

U odnosu prema evropskoj valuti američka je porasla 0,71 odsto, na 1,1115 dolara,

Izvor:Agencije
Previous Srpski električni automobil uskoro na ulicama Beograda
Next Jedan od najvećih sibirskih dijamanata dobio ime "Deca Azije"

You might also like

Svetske berze

Nastavljena negativna serija na azijskim berzama

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija pale, kao i S&P 500 indeks na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava haos u vladi predsednika SAD-a Donalda Trumpa i mogućnost trgovinskog

Berza

Wall Street: Dow Jones juče po prvi put nakon devet meseci iznad 18.000 bodova

Zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i oporavku cena nafte cene akcija na Na Wall Streetu su u ponedeljak porasle.

Berza

Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute bi mogle srušiti internet

Rast kriptovaluta, poput bitcoina, mogao bi preopteretiti i u konačnici srušiti Internet, upozorava Banka za međunarodna poravnanja iz Bazela.