Wall Street: Stagnacija nakon dva dana snažnog rasta

Wall Street: Stagnacija nakon dva dana snažnog rasta

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su se ulagači odlučili na predah nakon dva dana snažnog rasta cena akcija.

Dow Jones oslabio je 0,13 odsto, na 17.828 bodova, a S&P 500 0,02 odsto, na 2.090 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,14 odsto, na 4.901 bod.

Nakon što je u prethodna dva dana skočio 2 odsto, juče je S&P 500 indeks ostao gotovo nepromenjen, pri čemu su porasle cene akcija u defanzivnim sektorima, dok su u bankarskom i rudarskom sektoru pale.

Prethodnih dana upravo su rudarski i bankarski sektor predvodili uspon cena akcija zahvaljujući rastu cena sirovina i mogućem povećanju kamata Feda, što bi pozitivno uticalo na akcije banaka.

Skupini dužnosnika američke centralne banke, koji su poslednjih dana najavljivali mogućnost povećanja kamata već u junu ili julu, juče se pridružio i guverner Feda Jerome Powell, rekavši da bi do povećanja cene novca moglo doći prilično brzo, ako podaci potvrde da se rast ekonomije nastavlja, a situacija na tržištu rada dodatno poboljšava.

berze

Dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištu i dovelo do pada cena akcija.

Međutim, analitičari kažu da su se ulagači pomirili s mogućnošću povećanja kamata i da bi to potvrdilo da se ekonomska situacija poboljšava.

Nakon dva dana snažnog rasta cena akcija, “ulagači su sada makli nogu s gasa i čekaju što će pokazati novi ekonomski podaci”, kaže Phil Blancato, direktor u fondu Ladenburg Thalmann Asset Management.

A juče objavljeni podaci pokazali su da su narudžbine u SAD-u u aprilu porasle, dok su kapitalne investicije dodatno oslabile.

Na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 odsto, na 6.265 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 odsto, na 10.272 boda, a pariski CAC 0,69 odsto, na 4.512 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Miodrag Kostić: Kupovinom šećerane iz Sente bićemo spremni za tržište EU
Next Steen Jakobsen: Veći rast nerealan, očekujte više volatilnosti

You might also like

Berza

Wall Street u minusu, investitori zabrinuti za buduće poteze Kine u vezi kupovine američkih obveznica i moguć izlazak SAD iz NAFTE

Posle nekoliko uzastopnih dana rasta, indeksi na američkim berzama završili su sredu u blagim minusima.

Berza

Beogradska berza: Obveznice ponovo generator solidnog prometa

Početak sedmice doneo je skromno trgovanje akcijama, uz neznatan oporavak tržišta, dok su obveznice ponovo generisale gro prometa.

Berza

Beogradska berza: Halkbanka dobitnik dana, solidno trgovanje državnim obveznicama

Blagi rast prometa i solidno trgovanje državnim obveznicama obeležili su u utorak trgovanje na Beogradskoj berzi.