Steen Jakobsen: Veći rast nerealan, očekujte više volatilnosti

Steen Jakobsen: Veći rast nerealan, očekujte više volatilnosti

Kakve poteze centralnih banaka možemo očekivati tokom drugog kvartala, da li će se Fed držati politike slabijeg dolara i koliko volatilnosti očekuje investitore, u intervjuu za Gdeinvestirati govori glavni ekonomista Saxo banke i specijalista za investicije i internet trgovanje, Steen Jakobsen.

Evropska centralna banka i Centralna banka Japana usvojile su politiku nultih kamatnih stopa u prvom kvartalu 2016. Šta možemo očekivati u drugom kvartalu? Na kakve poteze su centralne banke spremne u ovom poglavlju i kako će to uticati na već uzdrmana tržišta?

Foto: scoopnest.com

Foto: scoopnest.com

Politika nultih kamatnih stopa je već deo istorije. Obratite pažnju na to kako su bankarski indeksi u SAD pokazali izuzetne performanse od kada je Fed obećao da će povećati stope. Drugim rečima, politika nultih kamatnih stopa ubija zaradu bankarskog sektora, jer se sposobnost prenosa niskih stopa na korisničke depozite zaustavlja na nuli – na isti način kriva prinosa se uništava kao i kod poravnjanja.

Prema mom mišljenju, ovde ostaje ključna Centralna banka Japana – oni su posegnuli za nekonvencijalnom politikom i moraće da učine nešto vrlo brzo (najverovatnije na sastanku G7 ovog vikenda).Trenutno se govori o velikim fiskalnim podsticajima bez oštrih povećanja poreza, ali potezi centralnih banaka su veoma nesigurni i nastaviće da pogađaju tržišta.

Fed se drži politike slabijeg američkog dolara. Svet ne može da priušti jači dolar, jer on podržava svetsku ekonomiju. Da li će to otvoriti mnogo mogućnosti za trgovinu?

Zvanično, Fed ne podržava slabljenje dolara, ali sekretar Trezora Jacob Lew nastavlja da javno ističe kako je važno da se države ne takmiče u “trci ka dnu”. Slabiji američki dolar tokom prvog kvartala je doveo do stabilnosti na tržištima u razvoju i na naftnom tržištu. Glavni argument je potpuno suprotan: Sada znamo da JAČI američki dolar ubija rast, otežava deflaciju i destabiliše tržišta u razvoju putem finansiranja dolarom i prezavisnog finansijskog sistema od jeftinog dolara.

Ovo su nestabilna vremena. Koliko volatilnosti investitori mogu da očekuju?

Foto: thealertinvestor.com

Foto: thealertinvestor.com

Veću… volatilnost je bila niska u odnosu na krug američkih predsedničkih izbora, Brexit i žilav početak godine – sada smo u konačnoj fazi niže volatilnosti od očekivane, stoga da, očekujte više volatilnosti kako se približavamo junskom Brexitu i američkim izborima u novembru plus uobičajeni geopolitički rizici ( izbeglice, Turska, Grčka…).

Umesto da su proteklih nekoliko godina pokušavale da izađu iz globalne finansijske krize i njenih posledica, centralne banke su koristile kvantitativno popuštanje, što nije pomoglo normalizaciji tržišta. Da li postoji izlaz?

Protraćili smo vreme, ali da budemo iskreni, bili su prinuđeni na očajničke mere – glavna greška je bila količina utrošenog vremena… 8 – 9  godina… Izlaz iz svega toga je veoma nesiguran/ jedini pravi lek je mnogo veći rast koji deluje najmanje realističan.

Da li postoji šansa da region Balkana postane interesantan velikim ulagačima i šta treba postići da bi se to ostvarilo?

Balkan će biti jako interesantan posle Brexita i u narednih deset godina – kako ćemo integrisati Balkan u Evropu (u oba smera) će diktirati ukupan potencijal. Evropska unija je pod pritiskom Brexita ili ironično, od ostanka Velike Britanije u zajednici, jer su Velikoj Britaniji data zasebna EU pravila, što efektivno znači da je Evropa danas na dva koloseka.

Jedan skup pravila za Veliku Britaniju – jedan za ostatak Evrope – očekujem da više zemalja zatraži preispitivanje svog statusa nakon Brexit glasanja.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Wall Street: Stagnacija nakon dva dana snažnog rasta
Next Azijske berze: Oprezna trgovina

You might also like

Makroekonomija

Francuska: Javne finansije će biti u većem deficitu nego što je planirano

Javne finansije Francuske će narednih godina biti u većem deficitu nego što je prvobitno očekivano, zbog, kako se navodi, sporijeg privrednog rasta i povećanja javne potrošnje.

Svetske berze

Saxo Bank: Nintendo precenjen zbog Pokemanije

Akcije Nintenda dostigle svoj vrhunac. Investitori treba da razmotre zauzimanje kratke pozicije, kaže Peter Ganry iz Saxo Bank.

Makroekonomija

Visoki spoljnotrgovinski deficit Crne Gore

Crna Gora je u prošloj godini imala veliki spoljnotrgivinski deficit s uvozom koji je bio šest puta veći od izvoza, pokazuju preliminarni podaci Monstata.