Sirija i Irak: Bitke za Raku i Faludžu

Sirija i Irak: Bitke za Raku i Faludžu

Kurdski i arapski borci su, uz podršku SAD, potukli Islamsku državu (IS) severno od njenog sirijskog uporišta Rake, dok su iračke snage udarile na grad Faludžu koji je u rukama džihadista, u dvostrukoj ofanzivi sa najznačajnijim kopnenim napadima na ekstremiste otkako su 2014. proglasili “kalifat” u Siriji i Iraku.

Fotoreporter agencije Frans pres video je američke vojnike kako u blizini linije fronta severno od Rake u borbama pomažu kurdsko-arapskoj alijansi poznatoj kao Sirijske demokratske snage, koja je saopštila da je oslobodila pet sela i četiri polja.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su borci Sirijskih demokratskih snaga juče granatirali položaje IS 60 kilometara od Rake dok je koalicija na čelu sa SAD skoro neprestano izvodila vazdušne udare.

U međuvremenu, iračke trupe uz podršku provladinih milicija napreduju ka Faludži iz okolnih oblasti, dok humanitarna koordinatorka UN u Iraku upozorava da dobija “uznemiravajuće izveštaje”o civilima u zonama pod opsadom.

Ujedinjene nacije su saopštile da je samo 800 od oko 50.000 stanovnika Faludže uspelo da iz tog grada pobegne od 22. maja.

Istovremeno, izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura je rekao da civilima u sirijskim gradovima pod opsadom preti velika glad ukoliko Damask i pobunjeničke grupe ne omoguće bolji pristup konvojima sa humanitarnom pomoći, prenosi AFP.

Savet bezbednosti UN će danas razmatrati humanitarnu situaciju u Siriji i mogućnost dostavljanja pomoći uz pomoć padobrana.

SAD i njihovi saveznici su se fokusirali na Raku, Faludžu i eventualno Mosul u pokušajima da poraze IS, ali eksperti tvrde da će kopneni napori verovatno biti komplikovani i dugotrajni, navodi AFP.

Da bi definitivno porazili IS, ocenjuje francuska agencija, irački i sirijski borci će morati da se pozabave lokalnim problemima, sektaškom politikom i etničkim podelama.

Izvor:Tanjug
Previous Lenovo: Kupovina Motorole nije opravdala očekivanja
Next Norveška: Investicije u naftnoj industriji padaće i u 2017. godini

You might also like

Geopolitika

Top 10 ličnosti koje će uticati na dešavanja u Evropi ove godine

Evropu u 2017. očekuju brojni izazovi spolja i iznutra, uključujući bujanje evroskepticizma širom kontinenta.

Geopolitika

Kina i Rusija alternativa Turskoj za EU

Kina je spremna da razmotri zahtev Turske za prijem u Šangajsku organizaciju za saradnju, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio takvu mogućnost.

Geopolitika

Telefonski razgovor Putina i Erdogana, dogovoreno obnavljanje veza Rusije i Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan danas su razgovarali telefonom, prvi put od obaranja ruskog borbenog aviona Su-24, novembra prošle godine.