Od juna jeftiniji gas, za 1.200 dinara niži račun

Od juna jeftiniji gas, za 1.200 dinara niži račun

Od juna će cene prirodnog gasa za sve kupce u Srbiji koji imaju pravo na javno snabdevanje biti snižene u proseku za 4,0 odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto.

Saglasnost na pojeftinjenje dao je Savet Agencije za energetiku, pa će cena gasa kod 33 javna snabdevača biti snižena.

Ova promena je posledica pada deviznog kursa dolara koji se koristi kao valuta za uvoz prirodnog gasa. Od juna 2015. godine, ovo je peto smanjenje cena prirodnog gasa za javno snabdevanje, nakon čega će prosečne cene za ove kupce biti niže za preko 36 odstgo u odnosu na cene iz tog meseca.

Pravo na javno snabdevanje imaju kupci čija je godišnja potrošnja do 100.000 kubnih metara i čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem prirodnog gasa. Međutim, svi ovi kupci, uključujući i domaćinstva, imaju i pravo da slobodno biraju snabdevača na tržištu.

U Srbiji oko 10 odsto od ukupnog broja domaćinstava, odnosno njih 250 hiljada, ima priključak na gas. U 2015. godini gas je kupovalo 226 hiljada domaćinstava koji su trošili prosečno 845 m3 godišnje. Oni će u proseku za 1,32 din (bez PDV) plaćati manje kubni metar prirodnog gasa nego što su do sada plaćali, tako da bi prosečan godišnji račun sa PDV-om, pri ovom nivou cena bio za oko 1.227 dinara manji.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Komisija odobrila koncentraciju kompanija He Steel i "Železare Smederevo"
Next Pokretanje sopstvenog biznisa u 5 koraka

You might also like

Energetika i naftna industrija

Cene goriva u Crnoj Gori najskuplje u regionu

Novim poskupljenjem goriva, Crna Gora se izjednačila sa Hrvatskom koja važi za najskuplju kada je reč o maloprodajnim cenama naftnih derivata.

Kompanije

Kompanije Linde i Praxair spajanjem postaju najveći lider u proizvodnji industrijskih gasova

Nemački proizvođač industrijskih gasova Linde i njegov američki konkurent Prakser Praxair dogovorili su danas uslove najavljenog 65 milijardi dolara vrednog spajanja, radi kreiranja najvećeg svetskog lidera u tom sektoru.

Tema dana

NIS: Akcionarima 46,61 dinar po akciji bruto

Skupština akcionara NIS-a odlučila je da akcionarima na ime dividende bude isplaćeno 6.948.003.644 dinara, odnosno 42,61 dinar po akciji bruto.