Kako će Evropljani potrošiti novčani poklon

Kako će Evropljani potrošiti novčani poklon

Građani evrozone uskoro bi mogli da dobiju od 500 do 2.000 evra koje bi mogli da potroše na šta god žele.

O takvoj akciji razmišljaju evropski ekonomisti kako bi podstakli potrošnju građana.

U Evropskoj uniji razmišljaju o poklonu od 500 do 2.000 evra koji bi dali svakom punoletnom građaninu zone evra, čiji bi cilj darivanja bilo bi podsticanje potrošnje, a građani bi novac mogli da potroše na šta god žele.

Prema mišljenju struke ,takav scenario, iako običnom građaninu zvuči nemoguće, i te kako je realan.

EU

“U krizi je dobrodošlo, jer podstiče potrošnju, potražnju i na taj način ekonomsku aktivnost. To je Evropska unija radila za vreme krize. Podsticala je potrošnju svojih proizvoda. Nemačka, Francuska je na primer svakom građaninu dala 500 evra radi podsticanja potrošnje domaćih proizvoda i usluga”, kaže ekonomski analitičar Damir Novotni.

Prema mišljenju saborskog zastupnika Ivana Šukera, u Hrvatskoj bi većina građana takvim novcem verovatno vraćala dugove.

“Neki bi verovatno kupili nešto, ali kad pogledate strukturu roba koje se nalaze na policama, nažalost većina te robe je iz uvoza i mi bi na takav način direktno pomagali nečiju drugu privredu”, smatra Šuker ukazujući tako da Hrvatska od toga opet ne bi imala velike koristi.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik.hr
Previous Dinar oslabio, danas 123,27 dinara za jedan evro
Next Lenovo: Kupovina Motorole nije opravdala očekivanja

You might also like

Tema dana

Srbija: Minimalac skače na 130 dinara po satu

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godne iznosiće 130 dinara po satu, saopšteno je danas nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Društvo

Sve manje radnih mesta u SAD

U aprilu su američki poslodavci otvorili najmanje radnih mesta u poslednje tri godine.

Društvo

Komplet udžbenika do 17.000 dinara

Bez obzira što je osnovno obrazovanje u Srbiji besplatno i obavezno, u praksi je to potpuno drugačije, jer za dva osnovca udžbenici koštaju 15.000 dinara, a za starije 30.000.