Evropske berze: U fokusu govor Janet Yellen na Univerzitetu Harvard

Evropske berze: U fokusu govor Janet Yellen na Univerzitetu Harvard

Poslednjeg dana u ovoj nedelji na evropskim berzama se trgovalo u isčekivanju govora predsednice američke centralne banke Janet Yellen na Univerzitetu Harvard.

Investitori se nadaju da će iz večerašnjeg nastupa predsednice Fed-a na prestižnom univerzitetu dobiti jasnije signale po pitanju kamata.

U opreznoj trgovini, glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u petak su zabeležili skromne dobitke, međutim na nedeljnom nivou ovo je bila najučinkovitija sedmica od polovine februara.

Stoxx Europe 600 danas je porastao 0,2 odsto, a na 349,64 poena dok je na nedeljnom nivou panevropski indeks ojačao 3,4 odsto što je njegov najbolji učinak od 19. februara.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 porastao je 0,08 odsto, nemački DAX 0,13 odsto a francuski CAC40 je ojačao 0,05 odsto . Ojačao je 0,31% i indeks berze u Madridu IBEX35. Italijanski MIB FTSE, naprotiv, pao je 0,17 odsto.

Na evropskim berzama danas se čekala i druga procena američkog BDP-a u prvom tromesečju. Kasno popodne je objavljeno da je stopa rasta ispravljena sa 0,5% na 0,8 odsto, što pokazuje da je američka ekonomija zapravo u dobrom stanju. Analitičari su očekivali rast na 0,9 odsto.

Po mišljenju analitičara, svaki naredni ekonomski indikator bi mogao biti važan jer bi mogao odrediti kada će Fed povećati kamatne stope. Većina stručnjaka smatra da bi do povećanja kamata moglo doći u julu.

Izvor:Agencije
Previous Vučić: Skupština krajem naredne sedmice, Vlada do 16. juna
Next EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

You might also like

Berza

Wall Street: Nasdaq skočio, S&P bez promene

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks ostao nepromenjen jer je pad cena akcija u energetskom sektoru nadoknađen rastom u finansijskom i zdravstvenom, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni

Berza

Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

Vrednost zajedničke evropske valute porasla je u ponedeljak na međunarodnim deviznim tržištima 0,46 odsto, na 1,1504 dolara, po prvi put od avgusta prošle godine.

Berza

Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

Globalna proizvodnja čelika u martu je porasla za 4 odsto zahvaljujući većoj proizvodnji u Kini, najvećem svetskom proizvođaču, nakon ukidanja zimskih ograničenja, te većoj američkoj proizvodnji nakon uvođenja uvoznih carina.