Dragoljub Rajić: Srbiji nedostaju stručnjaci, uvozimo iz regiona

Dragoljub Rajić: Srbiji nedostaju stručnjaci, uvozimo iz regiona

I pored činjenice da je u Srbiji registrovano 743.518 nezaposlenih, kvalitetnu radnu snagu uvozimo, jer postoji nedostatak kvalifikovanih radnika.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je danas u Srbiji “teško pronaći kvalitetne kadrove”, dodavši da kompanije počinju da uvoze radnu snagu, kao i da svoje firme otvaraju u blizini granice.

“Čak i neki strani investitori koji su došli u Srbiju ili razmišljaju o dolasku, više ne biraju Beograd, niti centralnu Srbiju, već žele da podignu svoje fabrike u graničnom pojasu. Interesantne su granice s Rumunijom, Bugarskom ili prema Makedoniji. Smatraju da je bolje da imaju dve do tri zemlje iz kojih mogu da povuku kadrove jer su svesni toga da ih u Srbiji nema dovoljno”, kazao je on na konferenciji “Zarade i modeli nagrađivanja” u Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Sa Rajićem se slaže i savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski koji kaže da kompanije iz IT sektora u Srbiji uvoze radnike iz Hrvatske i Rumunije.

Rajić: Privreda nailazi na zid jer nema kadrova

Foto: Dragoljub Rajić, medija centar

Foto: Dragoljub Rajić, medija centar

Da bi se uočeni problem nedostatka kvalifikovane radne snage rešio, Rajić ističe da je važno da država ide tragom potrebe privatnog sektora, koji traži da se srpski obrazovni sistem promeni iznutra da bi se mladi obrazovali za radna mesta za koja nema kadrova.

“Došle su inostrane kompanije, imamo sve više stranih hotelskih lanaca u Beogradu, sve više naših kompanija koje rade na proizvodnji softvera, i šta se onda dešava: u delatnostima koje mogu da predvode razvoj, privreda nailazi na zid jer nema kadrova”, kazao je Rajić i dodao da pored promena obrazovnog sistema rešenje treba tražiti u saradnji sa regionom.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Dnevnik.rs
Previous Završen samit G7 : Rast svetske ekonomije najveći prioritet
Next Alibaba: Sumnjivi podaci o prodaji

You might also like

Karijera

Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

Za kvalitetne majstore i inženjer uvek ima posla, a u evropskim zemljama najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

Karijera

Posao u Nemačkoj: Balkancima 63.000 dozvola

U prvih osam meseci ove godine nemačka Savezna agencija za rad izdala je 63.000 radne dozvole ljudima iz regiona Zapadnog Balkana, što je 70 odsto više nego u istom periodu prethodne

Karijera

Ana Brnabić: Sledeće godine oko 5.000 manje zaposlenih u javnoj upravi

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je u subotu uveče 5.000 manje zaposlenih u javnoj upravi u 2017. godini, kao i reorganizaciju javne uprave koja podrazumeva promenu