Azijske berze: Oprezna trgovina

Azijske berze: Oprezna trgovina

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi podržale daljnji rast cena akcija nakon snažnog uspona poslednjih dana.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,4 i 0,6 odsto.

Berzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto. Ostane li tako do kraja trgovanja, u ove će nedelje zabeležiti rast od 2,2 odsto.

Jutros na azijskim berzama vlada oprez jer su juče na Wall Streetu berzovni indeksi stagnirali, nakon dva dana snažnog rasta.

Skupini dužnosnika američke centralne banke, koji su poslednjih dana najavljivali mogućnost povećanja kamata već u junu ili julu, juče se pridružio i guverner Feda Jerome Powell, rekavši da bi do povećanja cene novca moglo doći prilično brzo, ako podaci potvrde da se rast ekonomije nastavlja, a situacija na tržištu rada dodatno poboljšava.

Dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištu i dovelo do pada cena akcija. Međutim, analitičari kažu da su se ulagači pomirili s mogućnošću povećanja kamata i da bi to potvrdilo da se ekonomska situacija poboljšava.

Foto: getty

Foto: getty

A juče objavljeni podaci pokazali su da su narudžbine u SAD-u u april porasle, dok su kapitalne investicije dodatno oslabile.

“Tržište će sledućih dana biti vrlo osetljivo na pokazatelje iz američke ekonomije jer bi pozitivni podaci mogli navesti Fed da već u junu poveća kamate”, kaže Bernard Aw, analitičar u IG-u.

U petak poslepodne bit će objavljena druga procena američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju, nakon što je prva pokazala da se rast ekonomije znatno usporio.

Ulagači s nestrpljenjem čekaju i govor predsednice Feda Janet Yellen na univerzitetu Harvard jer bi mogla jasnije signalizovati šta centralna banka planira u vezi kamata.

“S obzirom na izjave niza dužnosnika Feda poslednjih dana, ne očekujemo da će Yellen uticati na smanjenje očekivanja u vezi povećanja kamata, nego ih možda čak i ojačati”, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Podršku tržištima jutros ne pružaju ni cene nafte. Nakon što je juče dostigla 50,21 dolar, najviši nivo u sedam i po meseci, jutros je na američkom tržištu cena barela pala na 49,13 dolara.

Na londonskom je tržištu, barel pojeftinio 0,8 odsto, na 49,21 dolar, nakon što je juče u jednom trenutku dostigao 50,51 dolar.

Od početka ove nedelje cena barela na američkom tržištu porasla je za 2,9, a na londonskom za 1odsto.

I na valutnim tržištima jutros vlada oprez. Nakon što je juče oslabio 0,4 odsto, jutros je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao za 0,2 odsto, na 109,92 jena. Od početka nedelje u minusu je 0,2 odsto.

Cena evra stabilno se kreće oko 1,1185 dolara, nakon što je juče ojačala 0,3 odsto. No, od početka nedelje evro je oslabio 0,4 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Steen Jakobsen: Veći rast nerealan, očekujte više volatilnosti
Next AIK Banka najbolje regionalno preduzeće

You might also like

Berza

Azijske berze: Drugi uzastopni rast indeksa

Na većini azijskih tržišta indeksi su porasli drugi dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta, no trguje se oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Berza

Wall Street: Indeksi zabeležili novi pad

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale, a najviše u finansijskom, prometnom i nekim drugim sektorima koji su snažno rasli od pobede Donalda Trumpa na izborima.

Svetske berze

Oslabile cene zlata i industrijskih metala

Cena zlata u sredu je oslabila usled očekivanja da će američka centralna banka u junu povećati kamatne stope, dok se bakar našao pod pritiskom nakon što je rejting agencija Moody’s