Alibaba: Sumnjivi podaci o prodaji

Alibaba: Sumnjivi podaci o prodaji

Nakon objave da su u jednom danu imali 278 miliona porudžbina, američka regulatorna komisija je posumnjala u istinitost podataka kompanije Alibaba.

Američka komisija za vrednosne papire pokrenula je istragu protiv „Alibabe”, najveće kineske kompanije za internet trgovinu, zbog „računovodstvenih nedoumica”, saopštio je Robert Christie, portparol džinovske firme.

U središtu istrage je logistička firma Cainiao Network, koja je u 47-postotnom vlasništvu Alibabe, a pod lupom su računovodstvene prakse povezane sa transakcijama sa trećim stranama kao i na operativne podatke o prodaji na Single’s Day. Reč je o promotivnoj akciji koja se održava jednom godišnje i nudi korisnicima razne pogodnosti i popuste na kupovinu.

foto: wealthmastery.sg

foto: wealthmastery.sg

Dobar deo trgovaca u Kini počeo je da postavlja pitanje da li je na Single’s Day zaista napravljeno transakcija u vrednosti od 14,3 milijarde dolara, koliko se navodi u zvaničnim podacima kompanije. Iz Alibabe su saopštili da američka Komisija za berze i obveznice (SEC) pokrenula istragu ranije ove godine i da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima.

Na vest da je istraga protiv „Alibabe” u SAD pokrenuta još „pre nekoliko meseci”, akcije gigantske kineske firme pale su na berzama za oko sedam odsto.

Uprkos usporavanju kineske privrede, „Alibaba”, koja zapošljava preko 22.000 ljudi širom sveta, je prošle sedmice prijavio rast profita i zarade u prvom tromesečju ove godine u odnosu na lane kao i rast dolarskog internet obrta robe za četvrtinu.

Izvor: GdeInvestirati/Telegram/Politika
Previous Dragoljub Rajić: Srbiji nedostaju stručnjaci, uvozimo iz regiona
Next Tužilaštvo traži 12 godina za Miškovića, završne reči odbrane 9. juna

You might also like

IT

Elon Musk želi da celom svetu omogući besplatan Wi-Fi

Kompanija SpaceX otkrila je okvirni plan tokom januara i predala inicijalni zahtev američkim vlastima.

Tema dana

Ubrzana realizacija ruskog kredita, smena direktora zbog kašnjenja potrebne dokumentacije

Infrastruktura železnice Srbije je ubrzala realizaciju projekata koji se finansiraju ruskim kreditom i zbog kašnjenja potrebne dokumentacije smenjeni su odgovorni direktori, izjavio je danas v.d. generalni direktor tog preduzeća Dušan

Najvažnije vesti

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto, saopštila je NBS.