Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka.

Zemlja planira da 5. juna održi nacionalni referendum oko uvođenja osnovog dohotka.

Zagovornici ovog modela koji postaje sve popularniji, od Vlade traže da svakoj punoletnoj osobi isplati „prihod“ koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švajcarskih franaka.

Ipak, švajcarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta.

Puni iznos isplaćivao bi se osobama koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade, ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu.

novac sreca

Iz Vlade poručuju da bi novi porezi ili sečenja određenih prava, naškodili ekonomiji.

Zagovornici, s druge strane, tvrde da da je Švajcarska bogata zemlja i da nema sumnje da bi ovo mogla da priušti. Oni navode i da je stotine hiljada radnih mesta ugroženo zbog sve većeg napretka tehnologije, a da bi osnovni prihod dao neku sigurnost.

Ankete za sada predviđaju kako će oko 40% Švajcaraca podržati referendum o osnovnom dohotku. Inače, predloženi iznos svega nekoliko stotina franaka veći od procenjene granice siromaštva koja u Švajcarskoj iznosi 2.219 franaka a ujedno je i znatno niži od prosečne plate od 6.427 franaka.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svetu poslednjih nekoliko godina.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Nafta premašila nivo 50 dolara za barel
Next Kome se isplati ulaganje u državne obveznice Srbije

You might also like

Svetske berze

Kriptovalute ulaze u fudbal

Sedam klubova engleske Premijer lige počelo je testiranje sistema kriptovaluta za koji očekuju da će ubrzo zameniti tradicionalni način plaćanja.

Energetika i naftna industrija

U Americi cveta crno tržište goriva

Crno tržište za dizel i benzin veoma brzo se proširilo Sjedinjenim Američkim Državama. 

Društvo

Stanton Chase: Najveća perspektiva u IT sektoru

Za mlade, rođene posle 1980. godine, koje istraživači nazivaju Milenijumska generacija, Generacija Y, Digitalna generacija, Feel good generacija, cyberkids, Sledeća generacija, Net generacija… karakteristično je da su ih uobličili internet