Nafta premašila nivo 50 dolara za barel

Nafta premašila nivo 50 dolara za barel

Povećana globalna tražnja i prekidi u snabdevanju povećali su cenu nafte iznad nivoa 50 dolara za barel, po prvi put u 2016. godini.

U azijskom trgovanju danas je barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, dostigao 50,11 dolara.

Cena brent nafte je za 80 odsto viša od 13-godišnjeg minimuma od 28 dolara za barel sa početka godine.

Cene nafte porasle su juče više od 3 odsto nakon što je američko Ministarstvo energetike (EIA) u sredu objavilo da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 4,2 miliona barela, na ukupno 537,1 milion barela.

Zbog niza prekida u snabdevanju diljem sveta, uključujući Kanadu, Nigeriju i Libiju, ponuda je u ovom mesecu smanjena za skoro 4 miliona barela dnevno.

Oporavak velikih ekonomija poput Kine, rusije i Indije povećale su tražnju energenta čime je dodatno ublažen problem viška koji već dugo pritišće tržište.

Izvor:Agencije
Previous Antiruske sankcije Britaniji odnele 10 milijardi dolara
Next Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

You might also like

Svetske berze

Evropske berze zabeležile manji rast na početku nedelje

Na evropskim berzama najvažniji indeksi na početku nedelje blago su ojačali, podstaći ponajviše rastom cena akcija proizvođača sirovina.

Najvažnije vesti

Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar pao je prema američkom na najniži nivo u poslednja tri meseca, pritisnut padom cene rude gvožđa i snažnijom američkom valutom.

Svetske berze

Nafta skočila posle hapšenja u Saudijskoj Arabiji

Cene nafte su se približile najvišem nivou za dve godine, nakon što je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman uhapsio na desetine tamošnjih zvaničnika u okviru akcije borbe protiv korupcije.