Beogradska berza: Pad indeksa uz slabu investicionu aktivnost

Beogradska berza: Pad indeksa uz slabu investicionu aktivnost

Današnji trgovački dan obeležio je pad berzanskih indeksa uz neveliku investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 14 miliona RSD (0,11 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 2,6% na 608,14 poena, u prvom redu usled trgovanja Metalcom (MTLC) u skladu sa očekivanom emisijom akcija iz dobiti.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa realizacijom od 6,3 miliona RSD po prosečnoj ceni od 648 RSD što je 1,6% više u odnosu na prethodni trgovački dan. Akcije NIS-a i dalje beleže solidnu tražnju, a u toku trgovačkog dana ova hartija dostizala je nivo od 650 RSD, što je najviša cene još od oktobra prošle godine.

Akcije Komercijalne banke (KMBN) beleže rast cene već treći uzastopni dan, okončavši trgovanje u plusu od 1,1% na 1.441 RSD, uz ostvareni promet od 3,4 miliona RSD. Na skupštini Komercijalne banke održanoj 24. maja, odobrena je isplata dividende vlasnicima prioritetnih akcija u iznosu od 63 RSD po akciji, dok su usled ostvarenog gubitka vlasnici običnih akcija ostali bez dividende.

Energoprojekt holding (ENHL) registrovao je promet od 1,9 miliona RSD po nepromenjenoj ceni od 1.100 RSD uz snažnu nezadovoljenu tražnju na ovom nivou. Akcije najveće domaće mlekare Imlek (IMLK) zabeležile su realizaciju od 0,7 miliona RSD uz neznatan rast cene na 5.863 RSD. Metalac iz Gornjeg Milanovca pretrpeo je pad cene od 50,8%, s obzirom da je berza proširila zonu fluktuacije usled predstojeće emisije akcija iz dobiti. Naime, na skupštini akcionara zakazanoj za sutra odlučivaće se o predlogu da se deo neraspoređene dobiti kompanije u visini od 408 miliona RSD pretvori u kapital emisijom novih 1.020.000 akcija čime će njihov broj biti povećan za 100%.

Danas nije trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Zbog slučaja Oracle-Google sudija naučio Java programski jezik
Next Beograd: Na Sajmu mikro biznisa i porodičnog preduzetništva privrednici iz Srbije i regiona

You might also like

Svetske berze

Kompanija Avast će biti najveći tehnološki IPO u Londonu ikada

Češki proizvođač antivirusnog softvera “Avast” potvrdio je nameru da uvrsti akcije na Londonskoj berzi što će biti najveća tehnološka inicijalna ponuda akcija na tom tržištu u njegovoj istoriji.

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka centralnih banaka sledećih dana, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

Svetske berze

Wall Street nadoknadio deo gubitaka

Na Wall Streetu su u utorak, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cena akcija, indeksi berza znatno porasli, nadoknadivši deo velikih gubitaka od prethodna dva dana.