Wall Street: Skočile bankarske akcije

Wall Street: Skočile bankarske akcije

Finansijskom sektoru idu u prilog očekivanja da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija skočile više od 1 odsto, a ponajviše u bankarskom sektoru jer se očekuje da će Fed uskoro povećati kamatne stope.

Dow Jones skočio je 1,22 odsto, na 17.706 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 odsto, na 2.076 bodova, a Nasdaq indeks 2,0 odsto, na 4.861 bod.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a najviše, 1,4 odsto, u bankarskom sektoru, zahvaljujući očekivanjima da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope, a to finansijskom sektoru ide u prilog.

Dužnosnici Feda poslednjih dana signalizuju da je povećanje kamata moguće već ujun ili julu, što je držalo ulagače na oprezu, s obzirom da su rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine celo vreme podržavale rast cena akcija.

Dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištu i dovelo do pada cena akcija.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

Međutim, analitičari kažu da su se ulagači pomirili s mogućnošću povećanja kamata i da veruju da će ono biti samo postupno.

“Tržište počinje prihvatati ideju da je povećanje kamata izglednije i da to samo po sebi ne mora biti loše”, kaže Bill Merz, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Osim bankarskog sektora, snažan rast cena akcija zabeležen je u tehnološkom sektoru, pri čemu se među najvećim dobitnicama našla akcija Microsofta, sa skokom cene za 3,1 odsto.

Ulagače su ohrabrili i podaci o snažnom rastu prodaje kuća, na najviši nivo u osam godina, pri čemu su cene dostigle rekordne nivoe, što je još jedan pokazatelj oporavka američke ekonomije nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju.

Pozitivno je na tržište uticao i rast cena nafte, nakon podataka o snažnijem nego što se očekivalo smanjenju zaliha nafte u SAD-u prošle nedelje.

I na evropskim su berzama cene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 odsto, na 6.219 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,18 odto, na 10.057 bodova, a pariski CAC 2,46 odsto, na 4.431 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Otkriveno koja je najjeftinija valuta
Next Azijske berze: Snažan skok berzi, dolar ojačao

You might also like

Berza

Beogradska berza: Philip Morris skočio 6 odsto

Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi doneo je izuzetno skromnu investicionu aktivnost i pad tržišta mereno repernim indeksom Belex15.

Svetske berze

Naše tržište kapitala pati zbog nedostatka većih kompanija na listingu

Dok naše tržište kapitala pati još uvek zbog nedostatka većih kompanija na listingu, svetska razvijena emerging (i još egzotičnije frontier) tržišta obaraju nove rekorde. Može se reći da se kraj

Berza

Beogradska berza: Tržišta u blagom uzletu

Današnji trgovački dan doneo je lagani rast tržišta, uz dominaciju u trgovanju akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet iznosio je 22,8 miliona RSD (0,19 miliona EUR), dok je indeks Belex15