Slovenija: Dobit domaćih banaka 146 miliona evra

Slovenija: Dobit domaćih banaka 146 miliona evra

Bilansna suma bankarskog sastava u prvom je kvartalu zabeležila dalji pad ali sporiji nego u proteklim godinama pa je krajem marta dostigla 37 milijardi evra.

Slovenske banke u prvom su kvartalu ostvarile 146 miliona evra dobiti pre oporezivanja. Povećani su neto nekamatni prihodi, a manje je bilo otpisa i rezervacija, objavila je Banka Slovenije, a prenosi rtvslo.si. Bilansna suma bankarskog sastava u prvom je kvartalu zabeležila dalji pad ali sporiji nego u proteklim godinama pa je krajem marta dostigla 37 milijardi evra.

Međugodišnji pad opsega kreditiranja preduzeća u martu je iznosio 12,8 odsto dok je pre godinu dana bio 19-odstotan što u Banci Slovenije pripisuju lošijoj kreditnoj sposobnosti firmi.

Rast kredita stanovništvu je ostao nizak, ali pozitivan, na 0,5 odsto. Niska zaduženost domaćinstava, niske kamatne stope i povoljne cene nekretnina doprinose rastu kredita stanovništvu koji je u martu iznosio 1,4 odsto.

Ulozi firmi i dalje rastu, u prvom su kvartalu bili viši za 318 miliona evra, od čega više od polovine otpada na velike domaće banke.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Gorenje oživljava proizvodnju bicikala marke Rog
Next Skupština Impola odobrila dividendu od 36 dinara po akciji

You might also like

Kompanije

Velika saradnja Samsunga i Applea

Sledeće godine Apple planira svoj veliki povratak u industriju smartfona, pa bi sledeća generacija iPhone-a pored staklenog tela trebala doći sa zakrivljenim ekranom.

Kompanije

Rađa se najveće brodogradilište na svetu

Francuska se nada da će italijanska brodograditeljska kompanija Finkantijeri uskoro preuzeti francusku STX Frans, kaže francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Svetske berze

Akcije Tesle i tehnički u fazi korekcije nakon novog pada od 5 odsto

Nakon što su krajem juna akcije Tesle zabeležile istorijski maksimum, u međuvremenu su izgubile na vrednosti više od 20%, usled zabrinutosti investitora oko rezultata prodaje, pojačane konkurencije i bezbednosti njegovih