Kurdi “ucrtali” granicu sa Irakom kanalom dugim 1.150 kilometara

Kurdi “ucrtali” granicu sa Irakom kanalom dugim 1.150 kilometara

Vlasti iračkog regiona Kurdistan, čije je sedište u Erbilu, prokopale su kanal koji se proteže od grada Rabije na iračko-sirijskoj granici do Hanakina na iračko-iranskoj granici.

Vlada Kurdistana tvrdi da je kanal prokopan iz bezbednosnih razloga. Međutim, centralne vlasti u Bagdadu strahuju da je reč o ucrtavanju novih granica.

Selo Nasr kod Mosula kontroliše grupa ISIL. Samo 300 metara od sela stacionirane su snage iračke vojske i šitske milicije pod nazivom Narodna mobilizacija, dok ih s druge strane, s udaljenosti od dva kilometra posmatraju kurdske Pešmerge.

Loša koordinacija Erbila i Bagdada usporila je napredak u borbi protiv grupe ISIL.

„Kanal razdvaja iračku regiju Kurdistan i područje koje pripada federalnoj vladi u Bagdadu. Iako je ISIL zajednički neprijatelj obema stranama, Pešmergama nije dozvoljeno da se bore s druge strane kanala, javlja reporter Salam Hindawi.

Kanal je dug 1.150 kilometara. Bagdad strahuje kako je Kurdima cilj iscrtavanje novih granica regije Kurdistan. Iako je Bagdad još pre tri meseca najavio osvajanje sela Nasr, još ga drži ISIL.

To je samo jedno od područja na kojima Pešmerge sa sigurne udaljenosti posmatraju borbe ISIL-a i iračke vojske.

Foto:mensnewsdaily.com

Foto:mensnewsdaily.com

Kompleksnost situacije u Iraku

“Nismo se uključivali u borbe u selu Nasr. Tako smo se dogovorili s iračkom vojskom i američkim snagama. Opseg i polje našeg delovanja su jasni, i svaka izmena u tom smislu zahteva odluku političkog vrha” , kazao je Zaryan Sheikh Wasany, komandant Pešmergi.

A neslaganja strana koje se bore protiv grupe ISIL vidljiva su i u području Mahmur južno od Mosula koje kontrolišu milicije sastavljene od pripadnika sunitskih plemena. Iako se na nekim frontovima bore na strani iračke vojske i Narodne mobilizacije, kažu da ih ne žele.

“Snage sunitskih plemena su najprikladnije za ovo područje jer su svi njihovi pripadnici sa ovih prostora. Nema stranaca. I kada bi došao neko sa strane, lokalno civilno stanovništvo bi prepoznalo da je stranac“, rekao je Nazhan al- Luhaibi, komandant sunitskih milicija.

Međutim, ni tu nije kraj paradoksima. Kontrolni punktovi iračke vojske na liniji razgraničenja nisu pod kontrolom iračkih, nego kurdskih snaga. Njeni pripadnici u regiju Kurdistan mogu ući tek nakon što ih Pešmerge detaljno pretresu.

Selo Nasr je samo jedan indikator podela i kompleksne situacije u Iraku.

Izvor:Al Jazeera
Previous Evropske berze: Ifo indeks i Grčka podstakli rast indeksa, evro ojačao prema dolaru
Next Evro iznad 123 dinara, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

You might also like

Geopolitika

Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve

Katar ima devizne rezerve u visini 340 milijardi dolara i to bi mu moglo pomoći da prebrodi izolaciju koju mu nameću moćni arapski susedi.

Geopolitika

Donald Trump: Iskorišćava nas praktično svaka od G7 zemalja

Američki predsednik Donald Trump je izjavio da je samit Grupe sedam (G7) industrijski razvijenih zemalja bio “veoma dobar”, a da je kanadski premijer Justin Trudeau naučio lekciju.

Geopolitika

Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će podupreti njen zahtev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.