John Hardy: Tržišta očekuje interesantna i nestabilna druga polovina godine

John Hardy: Tržišta očekuje interesantna i nestabilna druga polovina godine

Retorika Federalnih rezervi SAD osnažuje američki dolar ali se naziru kritični rizici, piše u komentaru za Gdeinvestirati.com direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Bank John Hardy.

Retorika ukazuje na povećanje kamatnih stopa

Američki dolar se nedavno vratio u trku, posebno nadahnut nizom izlagača iz Federalnih rezervi SAD koji su prošle nedelje upozoravali tržište da je suviše samouvereno kada su u pitanju izgledi za dodatnim povećanjem kamatnih stopa, što se činilo kao da je koordinirana poruka.

Foto: William Dudley, getty images

Foto: William Dudley, getty images

Dva regionalna predsednika Fed-a pomenula su izglede za dva do tri povećanja kamatnih stopa do kraja godine, u trenutku dok je tržište prolazilo kroz težak period čak i sa kompletnim određivanjem cena uz samo jednom povećanje kamatnih stopa. Najodlučnija retorika mogla se čuti od uticajnog predsednika njujorškog ogranka Fed-a, William Dudleya, koji je jasno pokazao naklonost Fed-a prema “letnjem” povećanju stopa ukoliko podaci nastave da ukazuju na američki oporavak.

Da li je američka privreda dovoljno snažna da garantuje još nekoliko povećanja kamatnih stopa?

Skepticizam tržišta po pitanju daljih povećanja kamatnih stopa u planu Fed-a pojavio se potpuno opravdano zbog veoma pomirljive Fed retorike na sastanku Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) u martu. Bilo je jasno u to vreme da su sva previranja na tržištu koja su obeležila početak godine potpuno uplašila Federalne rezerve, posebno kad je u pitanju problem devalvacije kineske valute, u kombinaciji sa strmoglavim padom cena akcija i kreditnog tržišta koji je ukazivao na ubrzane kreditne nedaće na tržištu visokorizičnih obveznica. Naravno, to je bio Fed-ov sopstveni pomirljiv ton koji je pomogao u oporavku kod rizičnih stremljenja od tada.

Tako je sada pitanje za tržišta dvostruko.

  • Prvo, da li je američka privreda dovoljno snažna da garantuje još nekoliko povećanja kamatnih stopa, naročito ako pogledamo politička dešavanja? Sledeće povećanje, izgleda kao gotova stvar u junu ili julu, ako samo SAD podaci krenu barem malo unapred ili na bolje.
  • Drugo, hoće li globalna tržišta biti u stanju da izdrže globalne uticaje prilagođavanja jakog američkog dolara ili jednostavno rizikujemo ponavljanje ambijenta koji smo imali krajem 2015. i početkom 2016. godine, kada je snažniji dolar kaznio valute i akcije tržišta zemalja u razvoju, otežao pitanje kineske devalvacije i skoro doveo do dužeg perioda pada cena na globalnom tržištu za vreme niskih cena u februaru?

Da li je politička situacija prepreka za poslovno poverenje?

Jedno pitanje koje ne može da se izostavi kada je reč o Fed-u je rizik po američku ekonomiju od najneobičnijeg predsedničkog izbornog ciklusa u savremenoj istoriji.

Foto: Donald Trump, getty images

Foto: Donald Trump, getty images

Ako pogledamo preko ”bare” u Veliku Britaniju i neizvesnost oko referenduma u Velikoj Britaniji 23. juna, jasno je da je neizvesnost oko ovog događaja dovela do znatnog slabljenja privrednog zamaha ove godine u ovoj zemlji. Kada je reč o SAD, predstavlja li politička situacija sličnu prepreku za poslovno poverenje? Na kraju krajeva, neke novije ankete su pokazale da je široko prezirani Donald Trump ipak u stanju da izbaci sve borbeniju i takođe široko neomiljenu Hillary Clinton u novembru.

A hoće li Clinton uopšte biti demokratski kandidat? Ona je i dalje predmet krivične istrage FBI o upotrebi ličnog e-mail servera za obavljanje javnih poslova, dok je bila na funkciji državnog sekretara, i njenog ambicioznog protivnika Bernie Sandersa koji bi mogao iskoristiti svoju sve veću popularnost da ospori njenu nominaciju na konvenciji Demokratske stranake u julu, naročito ako dobije izbore demokrata u Kaliforniji 7. juna. Trumpova pobeda naspram pobede Sandersa- to su različiti ishodi u koje američki birači i kompanije mogu da veruju.

Fed je u veoma nezgodnoj poziciji, drugim rečima, ne samo zbog predstojeće političke agende u SAD, već i zbog potencijalnih efekata svojih akcija na globalnu ekonomiju, jer su oni i centralna banka globalnih deviznih rezervi. Za sada se FED pravi da to ne vidi i objavljuje da u potpunosti zavisi od budućih SAD podataka. Tržišta očekuje veoma interesantna i verovatno nestabilna druga polovina godine kako se budu odigravali ovi događaji i kako je za sada verovatno, a dolar bude nastavio da jača.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim  ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i  trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Evropske berze: Indeksi snažno porasli, evro oslabio, zlato pojeftinilo peti dan zaredom
Next Dolar premašio granicu 110 dinara

You might also like

Berza

Evropske berze: Oprezna trgovina, indeksi bez promene

Na evropskim berzama u sredu ujutro trguje se suzdržano jer nema vesti koje bi dodatno podstakle tržište, nakon što su juče cene akcija dostigle najviše nivoe u 21 mesec.

Berza

Wall Street: Indeksi pod pritiskom bankarskog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago pali u mirnom predprazničnom trgovanju, pri čemu je najveći gubitnik bio bankarski sektor.

Najvažnije vesti

Penzioneri narednih dana dobijaju pomoć od po 5.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u oktobru očekuje suficit od 8 do 9 milijardi.