Grčka dobija novu tranšu pomoći u iznosu od 10,3 mldr evra

Grčka dobija novu tranšu pomoći u iznosu od 10,3 mldr evra

Ministri finasija evrozone postigli su noćas saglasnost o deblokadi paketa pomoći Grčkoj, odobrivši isplatu nove tranše u gotovini u iznosu od 10,3 milijardi evra, saopštili su noćas izvori u Evropskoj uniji, prenosi agencija AFP.

Francuski ministar finansija Michel Sapin izjavio je da je “postignut dogovor” na sastanku u Briselu, ali nije otkrio detalje i bliže pojedinosti o tome da li dogovor uključuje i smanjenje duga Atini na kom insistira Međunarodni monetarni fond (MMF).

foto: leat.unice.fr

foto: leat.unice.fr

Međutim, predsednik evrogrupe i ministar finansija Holandije Jeroen Dijsselbloem obavestio je jutros novinare da je na sastanku dogovoreno i fazno olakšavanje duga za Grčku, što je bio i ključni zahtev MMF-a da bi ta institucija ostala u finansiranju spasilačkog paketa za Atinu.

“Evrogrupa se dogovorila o paketu mera vezanih za olakšavanje duga koji će se sprovoditi fazno”, rekao je Dijsselbloem novinarima.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Prosečna aprilska neto plata 49.249 dinara
Next Beogradska berza: Solidan promet, rast indeksa

You might also like

Makroekonomija

Grčka prikupila 3 milijarde evra od prve emisije obveznica

Grčka vlada je saopštila da je prikupila 3 milijarde evra (3,5 milijardi dolara) od prve emisije državnih obveznica u poslednje tri godine, što je više nego dvostruko iznad sume navedene

Makroekonomija

EU uvodi sandkicje SAD-u

Zemlje članice EU jednoglasno su odobrile sankcije protiv SAD, glasajući za uvođenje tarifa na uvoz određenih američkih proizvoda, javljaju francuski mediji.

Makroekonomija

Turska uvodi takse na više od 20 američkih proizvoda

Turska uvodi takse na više od 20 američkih proizvoda, od automobila do kreme za sunčanje kao uzvratnu meru na namete koje je Vašington uveo na uvoz čelika i aluminijuma.