Wall Street: Oprez zbog poruka Feda

Wall Street: Oprez zbog poruka Feda

U osam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, što je najviše posledica zabrinutosti ulagača da bi američka centralna banka uskoro mogla povećati ključne kamatne stope.

Na Wall Streetu se u ponedeljak trgovalo oprezno jer se ulagači plaše da će Fed uskoro povećati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,05 odsto, na 17.492 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 odsto, na 2.048 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 4.765 bodova.

U osam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, što je najviše posledica zabrinutosti ulagača da bi američka centralna banka uskoro mogla povećati ključne kamatne stope.

Juče je James Bullard, predsednik filijale Feda u St. Louisu, rekao da bi držanje preniskih kamata predugo moglo dovesti do finansijske nestabilnosti, a mogućnost skorašnjeg povećanja kamata nagovestio je i John Williams, predsednik Feda u San Francisku.

berze

To je dodatno podržalo očekivanja na tržištu da bi kamate u SAD-u mogle biti povećane u junu ili julu.

“Tržište treba nežno uvesti u okruženje blago povišenih kamatnih stopa i čini se da Fed upravo to čini. Kamate treba normalizirati, a Fed si treba stvoriti prostor za smanjenje cene novca ako dođe do nove finansijske krize”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmi Solaris Group.

Rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine celo su vreme podržavale rast cena akcija, pa se ulagači plaše da bi dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo likvidnost na tržištu i dovelo do pada cena akcija.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,9 milijardi akcija, do prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 7,2 milijarde.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,32 posto, na 6.136 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,74 odsto, na 9.842 boda, a pariski CAC 0,66 odsto, na 4.325 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Svakog meseca za preživljavanje potrebno 64.150 dinara
Next Azijske berze: Berze oslabile, dolar ojačao

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi pali pod pritiskom korekcije Applea

Na Wall Streetu su u utorak indeksi blago pali, što je najviše posledica pada cene akcija Applea zbog čega se pod pritiskom našao celi tehnološki sektor.

Svetske berze

Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

Pad berzanskih indeksa u Rusiji posledica je neuspešnih pregovora proizvođača nafte na jučerašnjem sastanku u Dohi.

Svetske berze

Evropske berze: Dešavanja u Turskoj u drugom planu, nafta pojeftinila, evro ojačao

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su zatvorili trgovanje u različitim pravcima. U pozitivnoj teritoriji trgovalo se u Londonu i Milanu, dok su francuska, nemačka i španska berza