Velika stopa rizika od siromaštva

Velika stopa rizika od siromaštva

Republički zavod za statistiku je demantovao juče navode Brankice Janković poverenice za zaštitu ravnopravnosti koja je rekla da je u Srbiji 42 odsto stanovništva izloženo riziku od siromaštva.

U izjavi agenciji Beta, Janković je rekla da zvanični podaci pokazuju da se ispod linije siromaštva nalazi 52 odsto žena, a oko 47 odsto muškaraca.

U reagovanju Republičkog zavoda za statistiku navodi se da su 31. marta ove godine objavljeni zvanični podaci i da je stopa rizika od siromaštva u Srbiji u 2015. godini iznosila je 25,4 odsto, odnosno 26,1 za muškarce, a 24,6 za žene. U saopštenju Zavoda je navedeno da ti podaci ne pokazuju da je svaki četvrti stanovnik Srbije siromašan već da postoji rizik da to bude.

U saopštenju se dodaje da je stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti kada se posmatraju svi faktori koji na to mogu da utiču u prošloj godini iznosila 41,3 odsto.

Anketa o prihodima i uslovima života je po treći put sprovedena u Srbiji, u periodu od maja do jula 2015. godine, a ankterirano je 5.680 domaćinstava.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Dinar oslabio, danas 122,77 dinara za jedan evro
Next Cene ruskih evroobveznica pale četvrti dan zaredom

You might also like

Društvo

Kina u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

Kina se sprema da u julu lansira, skoro 500 kilograma težak prvi svetski kvantni komunikacioni satelit u sklopu misije QUESS (Quantum Experiments at Space Scale).

Društvo

Prosečna plata u Srbiji u novembru 47.575 dinara

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji isplaćena u novembru ove godine iznosila je 47.575 dinara i za 1,5 odsto je nominalno i realno bila veća nego prethodnog

Društvo

Azerbejdžan: Zatvor za klevetanje predsednika na internetu

Parlament Azarbejdžana usvojio je amandmane na zakon kojima se klevetanje predsednika na internetu smatra krivičnim delom kažnjivim zatvorom.