Tender za Galeniku produžen do 27. jula

Tender za Galeniku produžen do 27. jula

Rok za podnošenje prijava za učešće na tenderu za kupovinu 25 odsto kapitala farmaceutske kompanije Galenika iz Beograda danas je ponovo produžen do 27. jula.

Ovakva odluka je doneta da bi potencijalni investitori, odnosno strateški partneri mogli da analiziraju situaciju u toj kompaniji i da se pripreme za učešće na tenderu, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Oni koji su već otkupili dokumentaciju, trenutno i sami rade analizu vezano za Galeniku i obilaze postrojenja, kako bi spremili prijave za učešće u postupku. Jedan broj investitora je i dalje u fazi otkupa dokumentacije po blagovremeno podnetom zahtevu za otkup.

Ukoliko ugovora o strateškom partnerstvu bude potpisan, državni poverioci će biti u obavezi da konvertuju potraživanja u kapital Galenike.

U Vladi kažu da, uporedo sa ovim postupkom, privatizacioni savetnik u saradnji sa resornim Ministarstvom privrede razgovara sa bankama kako bi se dogovorilo mirovanje obaveza i nakonn 31. maja, kada ističe zaštita države od prinudne naplate.

foto: srbijadanas.com

foto: srbijadanas.com

Novosti: Država štiti Galeniku od bankrota

Vlada Srbije trebalo bi ove nedelje da donese zaključak kojim javnim preduzećima preporučuje da ne blokiraju Galeniku, pišu danas Večernje novosti.

Produženi rok za podnošenje prijava za partnerstvo sa tom kompanijom ističe 27. maja, par dana pre nego što fabrika lekova gubi zaštitu države od prinudne naplate.

Kako pišu Novosti, poverioci neće još krenuti u naplatu dugova, sa bankarskim sektorom je dogovoreno mirovanje potraživanja, kao i reprogram sa privatnim dobavljačima.

Za saradnju sa Galenikom zainteresovano je sedam kompanija, od čega su kako navode, četiri zainteresovane za preuzimanje 25 odsto firme i upravljanje, a tri razmišljaju o različitim načinima saradnje.

Najveći poverilac Galenike je država. Srbijagas i Elektroprivreda, po zaključku Vlade ne bi trebalo da krenu u prinudnu naplatu.

Tender za izbor strateškog partnera za Galeniku koji će dokapitalizacijom steći vlasništvo od 25 odsto u Galenici, po ceni od najmanje sedam miliona evra, objavljen je 4. aprila.

Vlasnici Galenike su država Srbija sa ulogom od 70 odsto, Akcionarski fond ima odeo od 15 odsto, a ostali akcionari 15 odsto.

Galenika je na spisku preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverilaca ističe 31. maja. Dugovi te kompanije su premašili 200 miliona evra.

Izvor:Agencije
Previous Nakon hakerskih pljački banaka SWIFT ima novi sigurnosni plan
Next Evro klizi prema 1,11 dolara, oštar pad u odnosu na britansku funtu

You might also like

Banke i finansije

Akcije Assicurazioni Generali porasle više od 10 odsto

Akcije osiguravajuće kompanije Assicurazioni Generali na berzi u Milanu u ponedeljak su porasle 10,04%, na 15,68 evra, nakon medijskih natpisa da su banka Intesa Sanpaolo i nemački Allianz zainteresovani za

Najvažnije vesti

Prosečna neto zarada u Srbiji povećana na 49.635 dinara

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u Srbiji isplaćena u aprilu ove godine iznosila je 49.635 dinara i nominalno je bila veća za 3,8 odsto nego prethodnog meseca, a

IT

Oracle i Mastercard zajedničkim partnerstvom unapređuju digitalnu trgovinu

Kompanije Oracle i Mastercard sklopile su globalno strateško partnerstvo koje za cilj ima unapređenje aktivnosti u segmentu digitalne trgovine u maloprodaji i ugostiteljstvu.