Kuba legalizuje mala i srednja privatna preduzeća

Kuba legalizuje mala i srednja privatna preduzeća

Kubanske vlasti planiraju da legalizuju mala i srednja privatna preduzeća što će značajno doprineti širenju privatnog preduzetništva na tom komunističkom ostrvu.

Kubanska Komunistička partija saopštila je danas da će na spisak plana za privredni i socijalni razvoj dodati kategoriju malih i srednjih privatnih preduzeća.

Kuba je do sada priznavala samo privatna preduzeća “samozaposlenih” radnika, poput restorana ili frizerskih salona. U međuvremenu, mnogi od “samozaposlenih” radnika postali su mali preduzetnici koji zapošljavaju druge radnike.

Oni su do sada nailazili na brojne prepreke u poslovanju jer njihova kategorija nije bila zvanično priznata. Dešavalo se da mnoga takva preduzeća budu zatvorena i zabranjena zbog navodne povrede pravila o radu.

Kuba je krajem 2013. godine usvojila novi zakon o radu usmeren reformama i oporavku privrede.

Novi zakon podstiče slobodne tržišne reforme, ohrabruje privatni sektor i zapošljavanje, kao i nove regulativne norme plaćanja po satu, plaćanje prekovremenog rada i penzije za te vrste zaposlene kao i druge kompenzacije.

Izvor:Beta
Previous Evro klizi prema 1,11 dolara, oštar pad u odnosu na britansku funtu
Next Guverner NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne, isplativo ulagati i u državne hartije od vrednosti

You might also like

Preduzetništvo

Krajem marta u Beogradu počinje prva ENTER konferencija

ENTER je besplatna konferencija koja povezuje i predstavlja žene koje se profesionalno bave informacionim tehnologijama, kao i one koje su tek na početku svoje karijere ili donose odluku o njenom

Društvo

Više od preduzetništva: Priča o Libanu, entuzijazmu, uspešnom biznisu

Uprkos činjenici da su još drevni Egipćani uvelike proizvodili i konzumirali pivo, kultura pivarstva i Bliski istok su dva pojma koja se vekovima baš i ne izgovaraju u istom dahu.

Preduzetništvo

Ukida se dvostruko oporezivanje pri trgovini sa strancima

Od 1. aprila počinje Primena Zakona o porezu na dodatu vrednost koji bi trebao da otkloni dvostruko oporezivanje kao i neoporezivanje usluga koje privreda obavlja sa stanim kompanijama.