Do kraja juna 2.700 otkaza u “Železnicama”, otpremnine od 200 evra po godini staža

Do kraja juna 2.700 otkaza u “Železnicama”, otpremnine od 200 evra po godini staža

Iz „Železnica Srbije“ trebalo bi do kraja juna da ode najmanje 2.700 ljudi kojima će biti ponuđene otpremnine od oko 200 evra po godini staža.

Kako saznaje „Blic“, radnicima će prvo biti ponuđeno da dobrovoljno uz socijalni program napuste to javno preduzeće.

 – Na poslednjem sastanku sa predstavnicima ministarstava rada, privrede i finansija, sindikatima i poslovodstvu je saopšteno da će radnicima biti ponuđene otpremnine u visini jedne trećine bruto plate plus 50 odsto tog dela. To je u „Železnicama“ između 180 i 200 evra i to je iznos koji će se plaćati po godini staža – kaže izvor „Blica“ iz „Železnica Srbije“.

Ovakva odluka im je saopštena usmeno, a zvanični dokument trebalo bi da im bude dostavljen do petka. Inače, na sastanku im je i rečeno da je plan da uz socijalni program ode najmanje 2.700 ljudi.

Ukoliko se, međutim, za dobrovoljni odlazak ne prijavi dovoljno zaposlenih, višak će se rešavati na osnovu sistematizacija koje su urađene u sva četiri preduzeća, nastala nakon reforme „Železnica“, a po tim sistematizacijama višak je preko 3.000 ljudi.

zorana mihajlovic

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da je u međuvremenu urađen kompletan popis imovine, deobni bilans i sistematizacija.

– Vode se razgovori sa ministarstvima finansija i rada oko otpremnina za ljude koji više neće raditi. Dogovor je da se, pre svega, smanji administracija, a zatim u određenom procentu i drugi izvršioci. Svako preduzeće je napravilo svoje predloge, a mi smo tu više tehnička podrška. Sve treba da se završi u naredna dva meseca maksimum. To su obaveze koje smo potpisali sa MMF – kaže Mihajlovićeva za „Blic“.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Švajcarsku banku BSI Singapur izbacuje zbog pranja novca
Next Nakon hakerskih pljački banaka SWIFT ima novi sigurnosni plan

You might also like

Makroekonomija

EBRD: Srbija na začelju regiona

Ekonomski rast Srbije ubrzaće na 2,9 odsto u 2018. i na 3,5 odsto u 2019. godini, a glavni rizik za rast biće eventualno usporavanje ili zastoj fiskalnih i strukturnih reformi,

Kompanije

Emirates: Godišnja dobit opala za 83 odsto

Najveća bliskoistočna aviokompanija Emirates prijavila je godišnji pad dobiti od 83 odsto, na 340 miliona dolara.

Kompanije

Fiat bi u slučaju Brexita proizvodnju prebacio u Austriju

U slučaju da dođe do istupanja Velike Birtanije iz EU, Fiat bi svoju proizvodnju iz Engleske mogao prebaciti u Austriju, najavio je šef Fiat-Chryslera (FCA) Sergio Marchionne.