Evropske berze: Indeksi snažno porasli, evro oslabio, zlato pojeftinilo peti dan zaredom

Evropske berze: Indeksi snažno porasli, evro oslabio, zlato pojeftinilo peti dan zaredom

Jeftiniji evro u kombinaciji sa učestalim najavama o skorom povećanju kamatnih stopa u SAD ojačali su cene akcija na evropskim berzama.

Stoxx Europe 600 porastao je 2,21 odsto, pri čemu su svi sektori zabeležili dobitak, a najviše su porasle cene akcija u finansijskom sektoru.

Cena Banca Monte porasla je 11 odsto, Société Générale 5,4%, Barclays 3,2%, Commerzbank 2,7 odsto.

Zahvaljujući tome, situacija se na berzama preokrenula, s obzirom da su na samom početku današnjeg trgovanja cene akcija bile u padu.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 ojačao je 1,35 odsto, nemački DAX 2,18 odsto a francuski CAC40 je porastao 2,46 odsto.

Indeks berze u Madridu IBEX35 zaradio je 204 poena, odnosno 2,34 odsto, dok je italijanski MIB FTSE porastao 3,34 odsto.

Izdvaja se i rast cena akcija kompanije Bayer AG za 3,61 odsto nakon što je američka kompanija “Monsanto” odbila danas ponudu nemačkog farmaceutskog giganta za preuzimanje, vrednu 62 milijarde dolara, ocenjujući da je “finansijski neadekvatna”.

Pozitivno na tržište utiče i slabljenje evra jer robu iz evro zone čini konkurentnijom na inostranim tržištima od čega su danas profitirale izvozno orjentisane ekonomije poput Nemačke.

Evro je oslabio prema američkoj valuti na 1,1134 dolara što je za 0,77 odsto niža cena u odnosu na trgovanje u ponedeljak.

Cene nafte su porasle prvi put u pet dana zbog procena da će nedavni prekidi u snabdevanju iz Kanade, Nigerije i Libije, uz današnji štrajk zaposlenih u naftnoj industriji Francuske uticati na ponudu. Cena “brent” nafte porasla je 0,72 odsto, na 48,70$ po barelu, dok je američka WTI poskupela 1,29 odsto, na 48,70 dolara za barel.

Unca zlata danas koštala 1,228,80 dolara, što je za 1,63 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje. U poslednjih pet dana zlato je izgubilo na vrednosti oko 5 odsto jer su nagoveštaji iz američke centralne banke da bi uskoro moglo doći do povećanja kamatnih stopa smanjili tražnju.

Zlato je inače vrlo osetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Izvor:Agencije

Previous Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost, blagi oporavak tržišta
Next John Hardy: Tržišta očekuje interesantna i nestabilna druga polovina godine

You might also like

Svetske berze

Derivatima bitcoina trgovaće se na američkim tržištima kapitala

Tri američke berze na kojima se trguje financijskim instrumentima dobile su odobrenje od Federalne komisije za trgovanje terminskim ugovorima (CFTC) da započnu trgovanje “futures” ugovorima vezanim za bitcoin. 

Svetske berze

Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice slabljenja, što se najviše zahvaljuje rastu njegovog kursa prema evru i britanskoj funti.

Berza

Azijske berze: Indeksi pali, brine japanska ekonomija

Na azijskim berzama cene akcija u utorak su pale, dok je jen ojačao jer je japanska središnja banka (BOJ) ostavila monetarnu politiku nepromenjenu i objavila oprezan osvrt na ekonomsku situaciju.