Svetske breze: Na svetskim berzama vlada oprez

Svetske breze: Na svetskim berzama vlada oprez

Oprezno trgovanje posledica je poruka iz Feda da je već na leto moguće povećanje kamata.

Na svetskim se berzama prošle nedelje trgovalo oprezno jer su dužnosnici američke centralne banke Feda poručili da je povećanje kamata moguće pre nego što se na tržištima očekivalo.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 17.500 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,3 posto, na 2.052 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 4.769 bodova.

Za S&P 500 i Nasdaq indeks bio je to prvi rast nakon tri nedelje pada, dok je Dow Jones oslabio četvrtu nedelju zaredom.

Oprezno trgovanje posledica je poruka iz Feda da je već na leto moguće povećanje kamata.

U sredu je objavljen zapisnik s poslednje sednice Feda, koji je pokazao da mnogi dužnosnici smatraju da bi se kamate mogle povećati već u junu, ako se nastavi oporavak američke ekonomije, a inflacija krene prema ciljanih 2 odsto.

To je u svojim javnim nastupima potvrdilo nekoliko dužnosnika Feda, među ostalim i William Dudley, predsednik filijale Feda u New Yorku, koji je poručio da je ekonomija možda dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje kamata u junu.

berze

To je zabrinulo ulagače koji su smatrali da je povećanje kamata moguće tek u septembru i kojima su rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine išle u prilog.

Više kamatne stope zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast ekonomija i smanjuju likvidnost na tržištima akcija.

“Ako Fed poveća kamate u junu, zaista ćemo imati problema i bie to grozno leto. Po meni, to je najgori mogući potez koji se može povući”, kaže Donald Selkin, strateg u firmi National Securities.

Svi poslednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u postupno raste, a da se najveća svetska ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu.

No, ulagači se plaše da oporavak nije još dovoljno snažan da bi ekonomija izdržala povećanje cene novca.

I dok je na većinu sektor to negativno uticalo, mogućnost povećanja kamata podstakla je rast cena akcija u finansijskom sektoru, kojem odgovaraju više kamate, a zahvaljujući nastavku rasta cena nafte, prošle su se nedelje dobro držale i akcije u rudarskom i energetskom sektoru.

I na evropskim se berzama prošle nedelje trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 odsto, na 6.156 bodova, a pariski CAC 0,8 odsto, na 4.353 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,4 odsto, na 9.916 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, Nikkei indeks prošle nedeljw porastao 2 odsto, na 16.736 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evropljani su zaduženiji 16 puta više od Srba
Next Bayer poslao ponudu za Monsanto

You might also like

Berza

Wall Street: Komplikacije oko porezne reforme spustile indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi berza pali s rekordnih nivoa, što je posledica neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u i pritiska na akcije tehnoloških kompanija.

Berza

Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Aerodrom “Nikola Tesla” najprometnija akcija

Početak trgovačke sedmice na Beogradskoj berzi obeležila je nevelika investiciona aktivnost uz blagi rast berzanskih indeksa.

Berza

Beogradska berza: Indeksi blago porasli, Energoprojekt najtrgovaniji

Solidan promet od 196,3 miliona RSD (1,7 miliona EUR) na današnjem trgovanju postignut je uglavnom zahvaljujući trgovanju obveznicama.