SAD: Kompanije raspolažu sa 1.700 milijardi dolara gotovine

SAD: Kompanije raspolažu sa 1.700 milijardi dolara gotovine

U 2015. godini Američke nefinansijske kompanije raspolagale su sa 1.700 milijardi dolara gotovine, od čega je 30 odsto tog iznosa ili 504 milijarde držalo pet tehnoloških divova – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Cisco Systems i Oracle.

Analiza rejting agencije Moody’s pokazuje da je više gotovine koncentrirano na tek nekoliko kompanija u odnosu na prethodne godine, budući da je u 2014. tih pet kompanija držalo 27 posto ukupne gotovine, a u 2013. godini 25 odsto.

Iznos gotovine koji drže američke kompanije porastao je u 2015. godini za 1,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Povećanje gotovinske pozicije korporativne Amerike investitorima je sve važnije budući da rast zarada usporava a tržišta akcija stagniraju.

Investitori na visoke gotovinske pozicije gledaju kao na potencijalni izvor većih dividendi, koje bi im mogle osigurati i dalje ‘debele’ doprinose, čak i u uslovima stagnacije cena akcij. Prošle godine dividende korporativne Amerike porasle su 4 odsto, na rekordnih 404 milijarde dolara. Takođe, kompanije su smanjile svoja kapitalna ulaganja za 3 odsto, na 885 milijardi dolara.

No, na žalost američkih investitora, 72 odsto od ukupne gotovine koju drže nefinansijske američke kompanije ili 1.200 milijardi dolara nalazi se izvan SAD-a, budući da kompanije izbegavaju plaćati visoke američke poreze. Taj se iznos povećava, s obzirom da su u 2014. izvan SAD-a kompanije držale 1.100 milijardu dolara, a u 2013. godini 947 milijardi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Pogodnosti za kupovinu u stambeno-poslovnom kompleksu "Tamiš kapija"
Next Drugu nedelju zaredom skočile cene nafte

You might also like

Kompanije

Kompanija Gorenje osvojila nagradu za izuzetnost brenda

Proizvođač aparata za domaćinstvo Gorenje dobitnik je prestižne nagrade Corporate Superbrands Serbia 2015/2016, u kategoriji elektronika.

Kompanije

Moody’s mora da plati 16 miliona dolara kazne

Agencija Moody’s Investors Service Inc. pristala je da plati ukupno 16,25 miliona dolara kazne zbog propusta u unutrašnjoj kontroli i nejasnih definicija i nedosledne primene simbola u kreditnim rejtinzima, objavila

Telekomunikacije

Ukradeni podaci više od milijardu korisnika Yahooa

Više od milijardu naloga korisnika kompanije Yahoo je hakovano, saopštila je ta kompanija.