Republika Srpska se zadužuje skuplje od FBiH

Republika Srpska se zadužuje skuplje od FBiH

U prošloj godini Republika Srpska zaduživala se znatno skuplje na tržištu kapitala nego Federacija BiH. FBiH je plaćala maksimalnu kamatu na emitovane obveznice 3,9 odsto, dok je ova zaduženja Republika Srpska plaćala po kamati od 4,7 odsto.

Republika Srpska u toku 2015. godine je emitovala pet emisija dugoročnih obveznica u svrhu finansiranja budžetskih izdataka u nominalom iznosu 241,26 miliona KM, dok je FBiH za podmirivanje budžetskih rashoda emitovala sedam emisija obveznica u nominalnom iznosu od 310 miliona KM.

RS je emitovala obveznice sa rokom dospeća od četiri do pet godina i kamatnom stopom od 3,5 do 4,75 odsto, a FBiH sa rokom dospeća od tri do sedam godina i sa kamatnom stopom od 2,21 do 3,9 odsto.

„Dug RS po ovom osnovu na kraju prošle godine bio je 534,5 miliona maraka, a FBiH 520 miliona KM“, navedeno je u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na kraju prošle godine.

Osim obveznica, RS i FBiH su značajan deo novca prikupili i emitovanjem trezorskih zapisa. I kod ovih hartija od vrednosti RS je plaćala veću kamatu u odnosu na FBiH.

Izvor: GdeInvestirati/Capital.ba
Previous Sudska prodaja nekretnina: Dobra prilika ili nešto drugo?
Next Pogodnosti za kupovinu u stambeno-poslovnom kompleksu "Tamiš kapija"

You might also like

Makroekonomija

Američka ekonomija usporila u prvom tromesečju 2016.

Američka ekonomija rasla je u prvom tromesečju 2016. po godišnoj stopi od 0,5 odsto, što je oštar pad u poređenju sa stopom rasta od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu prošle

Makroekonomija

Američke fabrike povećale proizvodnju u maju

Rast fabričke proizvodnja u SAD ubrzan je u maju, saopštio je američki Institut za nabavke u privredi. 

Najvažnije vesti

Srbija: Međugodišnja inflacija četiri odsto

Mesečna inflacija u Srbiji iznosila je u aprilu 0,8 odsto, dok je međugodišnja zabeležila rast od 4,0 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.