Nemačkog proizvođača čipova Aixtron preuzima kineski investicioni fond

Nemačkog proizvođača čipova Aixtron preuzima kineski investicioni fond

Nemački proizvođač prihvatio je ponudu za preuzimanje lokalnog ogranka kineskog investicionog fonda Fujian Grand Chip koji za akciju Aixtrona nudi 6 evra po akciji.

Ponuda kineskog poduzetnika Zhendong Liu za preuzimanje Aixtrona, nemačkog proizvođača čipova, nova je potvrda rastućeg kineskog apetita za evropskim tehnološkim firmama, piše Wall Street Journal.

Nemački proizvođač čipova i elektroničkih uređaja Aixtron objavio je u ponedeljak da je prihvatio ponudu nemačkog ogranka kineskog investicionog fonda Fujian Grand Chip (FGC), koji je u 51-odstotnom vlasništvu Zhendong Lija i 49-odstotnom vlasništvu društva Xiamen Bohao Investment. Nemački ogranak posluje pod imenom Grand Chip Investment GmbH.

Akcionarima će biti ponuđeno 6,00 evra po akciji, što vrednost firme postavlja na oko 670 miliona evra, navodi se u saopštenju Aixtrona. Ponuda nudi premiju od 50,7 odsto na cenu akcije u poslednja tri meseca, odnosi se na sve akcionare Aixtrona, a podržali su ju i izvršni i nadzorni odbor.

Da bi usprla, ponudu mora prihvatiti najmanje 60 posto akcionara Aixtrona. Naravno, ponudu mora odobriti i regulator.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Beogradska berza: Ubedljivo najtrgovanija Komercijalna banka
Next Završene konsultacije o sastavu nove vlade, Vučić mandatar

You might also like

Kompanije

Niškoj fabrici za prečišćavanje otpadnih voda odobreno 56 miliona evra od Evropske komisije

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je gradu Nišu ovih dana Evropska komisija odobrila 56 miliona evra za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Banke i finansije

OTP preuzeo Vojvođansku banku za 125 miliona evra

Mađarska OTP banka kupila je u petak 100% vlasništva u Vojvođanskoj banci i NBG Leasingu za 125 miliona EUR, dok se zaključenje transakcije očekuje do kraja ove godine.

Industrija

Metalac: Konsolidovana dobit u 2016. godini 564 miliona dinara

Gornjomilanovački holding Metalac zabeležio je prošle godine konsolidovane poslovne prihode od 8,7 milijardi dinara.