Evropske berze: Fiat Chrysler i Bayer oslabili indekse

Evropske berze: Fiat Chrysler i Bayer oslabili indekse

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su okončali trgovanje u negativnoj teritoriji. Izuzetak je grčki ASE koji je ojačao 1,5 odsto.

Panevropski indeks Stoxx 600 oslabio je 0,4 odsto, na 336,69 poena, pritisnut padom akcija nemačke kompanije Bayer AG . Akcije nemačke hemijske i farmaceutske kompanija pale su 5,7 odsto, nakon što je kompanija otkrila svoje namere da za 62 milijarde dolara preuzme najvećeg svetskog proizvođača GMO semena “Monsanto”. Investitore brine da ponuda prevazilazi finansijske mogućnosti Bayer-a.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 oslabio je 0,32 odsto, nemački DAX 0,74 odsto, francuski CAC40 je pao 0,66 odsto .

Indeks berze u Madridu IBEX35 pao je 0,65 odsto, a italijanski MIB FTSE čak 2,74 odsto zbog pada cena akcija Fiat Chrysler-a za 4,4 odsto.

Akcije italijansko-američkog proizvođača automobila oštro su pale nakon medijskih spekulacija da bi toj kompaniji mogla biti zabranjena prodaja u Nemačkoj zbog optužbi da je varala na testovima merenja emisije štetnih gasova. Nemački “Bild” je proteklog vikenda objavio da su nemački regulatorni organi otkrili postojanje softvera koji je isključivao tehnologiju kontrole emisije štetnih gasova u Fiatovim vozilima.

Grčki ASE ojačao je 1,5 odsto nakon što su poslanici grčkog parlamenta tokom vikenda usvojili zakon koji predviđa nove mere štednje i povećanje poreza uoči sastanka Evrogrupe od kojeg se očekuje da odobri Atini korišćenje neophodnih fondova kako bi se Grčka izborila sa dugovima.

Izvor:Agencije
Previous Završene konsultacije o sastavu nove vlade, Vučić mandatar
Next Cena zlata na najnižem nivou od kraja aprila

You might also like

Berza

Dinar ojačao 0,1 odsto prema evru

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,8598, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza: BELEX na najvišem nivou u 17 meseci, NIS rekordan

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je najveću vrednost tržišta akcija još od juna prošle godine, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 14,4 miliona RSD (0,12 miliona EUR).

Berza

Nastavljen rast vrednosti dinara

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 122,7971 dinara za evro, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u ovoj godini.