Evropljani su zaduženiji 16 puta više od Srba

Evropljani su zaduženiji 16 puta više od Srba

U poslednje vreme građani Srbije se sve teže odlučuju da uzimaju kredite, iako su bankarske kamate niske.

Kamate na gotovinske i stambene kredite su u odnosu na prošlu godinu prepolovljene. I pored toga, građani se sve manje zadužuju. Mi smo najmanje zaduženo stanovništvo u Evropi. U odnosu na prosečnog Evropljanina, prosečan građanin Srbije ima 16 puta manje obaveze prema bankama. Slična situacija je i u regionu. Hrvati su osam puta više zaduženi, a Crnogorci duplo više od nas. Podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije ukazuju na to da je prošlog meseca stanovništvo dugovalo 733,4 milijarde dinara, ili malo više od šest milijardi evra. Na tom nivou smo već duži period.

 Jedino gotovinski zajmovi beleže blagi rast od oko tri i po milijarde dinara, dok su doskora popularne stambene pozajmice pale za 1,8 milijardi dinara.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

Banke su spremne na to da stanovništvu odobre kredite za kupovinu stanova i s kamatom od 2,7 odsto na godišnjem nivou, što je upola manje nego lane, ali zainteresovanih gotovo da nema. Ni dinarski stambeni krediti, s kamatom ispod sedam odsto, nisu primamljivi podstanarima.

Svaki građanin u Srbiji duguje za kredite 798 evra, a svaki zaposleni nešto više od 2.200 evra. Prosečan gotovinski kredit je 4.000 evra, a stambeni 37.000 evra. Broj kreditnih kartica već dva meseca miruje i iznosi 1,16 miliona ovih blanketa, a koristi ih 921.820 građana. Iako su banke odobrile limit od 84,3 milijarde dinara, iskorišćeno je samo 33,6 milijardi.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Šta se može kupiti u Hrvatskoj za 50.000 evra?
Next Svetske breze: Na svetskim berzama vlada oprez

You might also like

Banke i finansije

Oduzeta dozvola za rad “srpskoj” banci u Moskvi

Centralna banka Rusije oduzela je u petak dozvolu za rad EuroAxis banci, čiji je prioritet opsluživanje transakcija sa Srbijom i drugim zemljama u regionu.

Banke i finansije

Komercijalna banka obeležila kraj uspešne poslovne godine predstavljanjem nove usluge

Komercijalna banka večeras je obeležila kraj uspešne poslovne godine predstavljanjem nove usluge – “Spektakularno običinih” tekućih računa sa dodatnim pogodnostima i uslugama.

Banke i finansije

Banka Srpske sa gubitkom od 90 miliona KM završila 2015. godinu

Iako finansijski izveštaj Banke Srpske, koja je od 11. maja u likvidaciji, nije objavljen na sajtu Banjalučke berze iz izveštaja Agencije za bankarstvo Republike Srpske vidiljivo je da je minus