Drugu nedelju zaredom skočile cene nafte

Drugu nedelju zaredom skočile cene nafte

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine cene su nafte pale s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u poslednjih 12 godina, ali od tada su skočile više od 70 odsto.

Zbog poremećaja u snabdevanja iz Kanade i Nigerije, cene nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje, druge zaredom, pa su dostigle najviše nivoe u šest meseci.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla 1,7 odsto, na 48,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 3,3 odsto, na 47,75 dolara.

Prošle nedelje su cene nafte podržavali prekidi u snabdevanju u zemljama kao što su Nigerija, Kanada i Libija. Tako je nigerijski izvoz zbog napada militanata pao ispod 1,4 miliona barela dnevno, najniži nivo u 22 godine. U Kanadi je proizvodnja smanjena za oko milion barela dnevno zbog požara, iako se postupno oporavlja.

“Raspoloženje na tržištu ostaje pozitivno zbog uverenja ulagača da je globalni naftni kompleks u fazi uravnoteženja i da neplanirani prekidi proizvodnje ubrzavaju taj proces”, kaže Dominick Chirichella, partner u Energy Management Institute.

Foto: www.bbc.com

Foto:
www.bbc.com

Osim smanjenja ponude iz Kanade i Nigerije, smanjuje se snabdevanja i iz Libije zbog unurašnjih sukoba, a moguć je i pad snabdevanja iz Venezuele.

Međutim, ponuda je i dalje veća od potražnje, na što je upozorio i ruski ministar energetike Aleksandar Novak, rekavši da ponuda premašuje potražnju za oko 1,5 miliona barela dnevno. Stoga deo analitičara očekuje pad cene nafte, nakon što su porasle u šest od poslednjih sedam nedelja.

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine cene nafte su potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u poslednjih 12 godina. No, od tada su skočile više od 70 odsto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous SAD: Kompanije raspolažu sa 1.700 milijardi dolara gotovine
Next Za tri sata opljačkano 1.400 banaka u Japanu

You might also like

Berza

U četvrtak 123,51 dinara za evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,5117 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, manji skok indeksa

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija blago porasle, a trguje se oprezno jer ekonomski pokazatelji nisu podsticajni .

Berza

Južna Koreja zabranila anonimnu trgovinu kriptovalutam

Južna Koreja zabranila je upotrebu anonimnih bankovnih računa za transakcije kriptovalutama, preneli su britanski mediji.