Wall Street: Cene akcija porasle, Dow Jones četvrtu nedelju zaredom u minusu

Wall Street: Cene akcija porasle, Dow Jones četvrtu nedelju zaredom u minusu

Nakon oštrog pada dan ranije cene akcija na američkim berzama u petak su porasle jer su u fokusu investitora bile prednosti jačanja privrede a ne mane viših kamatnih stopa.

Dow Jones je ojačao 0,4 odsto, na 17,500.94 poena, ali je na nedeljnom nivou oslabio 0,2 odsto, što je četvrta uzastopna minusna nedelja.

Nasdaq indeks je porastao 1,21 odsto, na 4,769.56 poena, dok je na nedeljnom nivou porastao 1,1 odsto, prekinuvši tako niz od tri nedelje gubitaka.

S&P 500 je juče zaradio 12,28 poena, odnosno 0,6 odsto, na 17,500.94 poena. Na nedeljnom nivou S&P 500 je u plusu, 0,3 odsto , prvi put nakon četiri sedmice. U devet od 10 sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče porasle, a najviše u tehnološkom sektoru.

To se uglavnom zahvaljuje snažnom, gotovo 14-procentnom skoku cene akcije Applied Materialsa, nakon što je taj proizvođač čipova povećao procene zarade u ovoj godini.

“Tehnološki sektor, koji je prilično velik, imao je dobar dan, zahvaljujući vesti iz Applied Materialsa”, kaže Peter Tuz, predsednik u “Chase Investment Counsel”.

Cene akcija na američkim berzama u četvrtak su oštro pale nakon što se iz zapisnika sa aprilskog sastanka zvaničnika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) dalo naslutiti da bi centralna banka SAD već sledećeg meseca mogla povećati referentnu kamatu.

Rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine su podržavale rast cena akcija, a daljnje povećanje kamata Fed-a, nakon onoga u decembru prošle godine, ne bi delovalo podsticajno jer to povećava cenu zaduživanja i smanjuje likvidnost na tržištima akcija.

“Više kamatne stope nisu loše same po sebi ako imaju podršku u ekonomskim podacima. Međutim, verovatno postoji neki strah od greške u monetarnoj politici, drugim rečima, da su kamate visoke a ekonomija usporena – obzirom na anemični globalni rast”, kaže Bill Stone, glavni strateg za investicije u “PNC Asset Management Group”.

“Na vest o podizanju kamatnih stopa tržišta reaguju u dve faze. Prva reakcija je brzo povlačenje kapitala sa tržišta, dok se u drugoj fazi investitori fokusiraju na prednosti jačanja privrede a ne mane viših kamatnih stopa”, mišljenja je Colin Cieszynski, analitičar tržišta u “CMC Markets”.

Izvor:Agencije
Previous Šta čeka PKB, RTB Bor, FAP i druge zaštićene firme nakon 31. maja
Next Produktna berza: Najveći promet u poslednja dva meseca, cena soje i dalje raste, pšenica jeftinija

You might also like

Berza

Produktna berza: Nastavljen pad cena berzanskih roba

Radnu nedelju za nama na „Produktnoj Berzi“ u Novom Sadu, obeležilo je trgovanje zrnom suncokreta, odnosno nastavak žetve koji je doneo učestalo trgovanje ovom uljaricom.

Berza

Beogradska berza: Veći deo prometa zauzele državne obveznice

Beogradska berza na dan 03.06.2016.godine

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao rekordni nivo, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će centralna banka zaoštravati monetarnu